Kunsthandelaar Bob Haboldt schenkt schilderij aan Rijksmuseum

Kunsthandelaar Bob Haboldt schenkt schilderij aan Rijksmuseum

Bob Haboldt (Amsterdam – 1955) is een Nederlandse kunsthandelaar die internationale bekendheid geniet. Hij is een expert op het gebied van schilderijen en tekeningen van Nederlandse en Vlaamse Oude Meesters.

In 1983 richtte hij zijn kunsthandel Haboldt & Co in New York op, met vestigingen in Parijs en Amsterdam. Hij vierde zijn dertigjarig jubileum met het boek Singular Vision, een chronologisch overzicht van de kunstwerken die hij verkocht aan internationale musea en particulieren. Zijn naam komen we ook tegen als onderdeel van bestuur bij CODART. CODART is een internationale netwerkorganisatie voor conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst.

Afgelopen mei 2020 heeft Bob Haboldt het Rijksmuseum in Amsterdam een schilderij van Bartholomeus Spranger geschonken. Aanleiding hiervoor was de huidige situatie rondom de coronacrisis. Hij besloot dit werk te schenken “In de eerste plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van COVID-19, maar ook als voorbeeld voor iedereen om goed te doen voor musea. Ik hoop dat anderen volgen“, aldus de kunsthandelaar.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Wij zien dat in deze moeilijke tijd kunst aan velen houvast biedt en een bron van hoop en reflectie is. De kunst in de musea in Nederland is de afgelopen eeuwen voor een groot deel door burgers geschonken, overtuigd van het belang voor het publiek. Wij zijn Bob Haboldt dan ook zeer dankbaar voor dit genereuze gebaar.

Hoofdbeeld: artholomeus Spranger (Antwerpen, 21 maart 1546 – Praag, voor 27 september 1611). Engelen dragen het lichaam van Christus (Engelenpietà), c. 1587 Olie op koper, 33,7 x 26,6 cm Schenking van B. P. Haboldt, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Covid-19.

error: Alert: Content is protected !