Jacques Goudstikker (1897 – 1940)

Jacques Goudstikker (1897 – 1940)

Jacques Goudstikker was een zeer succesvolle Joods-Nederlandse kunsthandelaar in Amsterdam. De waarde van de collectie van Jacques Goudstikker liep tot in de honderd miljoen euro.

Tweede Wereldoorlog

Na de Duitse inval moest Goudstikker vanwege zijn Joodse afkomst Nederland ontvluchtten. Hij overleed tijdens zijn overtocht per boot en liet een handelsvoorraad van 1113 kunstvoorwerpen onbeheerd achter. Zijn verzameling kwam in handen van Nazi-Duitsland. Goudstikker droeg bij zijn overlijden een zwart lederen notitieboekje bij zich met daarin alle eigendommen en transacties beschreven. Dit notitieboekje zou later dienen als belangrijk bewijs voor de erfenis.

Collectie Goudstikker

Veel van de 1113 kunstwerken uit de verzameling van Jacques Goudstikker zijn doorverkocht of nooit meer teruggevonden. De kunstwerken die wel zijn teruggekeerd na de oorlog werden door de Nederlandse Staat in beslag genomen en langdurige in bruikleen gegeven aan musea. De erfgenamen en de Nederlandse Staat zijn een tijd met elkaar in juridische strijd verwikkeld geweest over deze werken. In 2006 heeft de Nederlandse Staat 202 van de 267 teruggevonden schilderijen aan de erfgenamen van Jacques Goudstikker teruggeven. De 202 schilderijen van Goudstikkers collectie zijn gedigitaliseerd, en te zien in het archief van het ICN.

Beeld: Jacques Goudstikker (1938) Wikipedia

error: Alert: Content is protected !