Judith Leyster (1609 – 1660)

In de Gouden Eeuw waren er niet veel vrouwelijke kunstenaars die van schilderen hun beroep maakten. Judith Leyster (1609 –  1660) deed dat wel en werd uitgeroepen tot één van de eerste vrouwelijke ‘meesterschilders’. Judith Leyster maakte portretten, stillevens en vooral genrestukken (scènes uit het dagelijks leven).

Aan Judith Leyster worden 48 werken toegeschreven. Twaalf daarvan zijn onvindbaar en van zeven andere is niet zeker of ze daadwerkelijk van haar zijn. Het werk van Judith Leyster valt onder de Barok. Haar schilderijen kenmerken zich door een losse penseelvoering. Qua compositie richtte ze zich op het hoofdonderwerp en besteedde ze geen aandacht aan ‘bijzaken’.

Frans Hals

Judith Leyster is vermoedelijk, naast Frans de Grebber, ook in de leer geweest bij kunstschilder Frans Hals. Beide zijn afkomstig uit Haarlem en haar schildertechniek heeft veel overeenkomsten met dat van Frans Hals. In ieder geval was ze in 1631 getuige bij de doop van één van de kinderen van Frans Hals en later trouwde ze met één van zijn leerlingen, Jan Miense Molenaar. Helaas kregen Judith en Frans later onenigheid over een leerling. Judith betichtte Frans van het afpakken van één van haar leerling schilders. Judith werd in het gelijk gesteld en Frans Hals moest de leerling wegsturen.

Zien?

De werken van Judith Leyster zijn te zien in diverse musea, waaronder het Frans Hals Museum.

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
franshalsmuseum.nl

Paula

Paula

Ik ben Paula. Kunst is voor mij een hobby. "Een hobby die het korte leven de moeite waard maakt.” Leuk als je mij volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close

LAATSTE BERICHTEN

error: Alert: Content is protected !