Judith Leyster (1609 – 1660)

Judith Leyster (1609 – 1660)

In de Gouden Eeuw waren er niet veel vrouwelijke kunstenaars die van schilderen hun beroep maakten. Judith Leyster (1609 –  1660) deed dat wel en werd uitgeroepen tot één van de eerste vrouwelijke ‘meesterschilders’. Judith Leyster maakte portretten, stillevens en vooral genrestukken (scènes uit het dagelijks leven).

Aan Judith Leyster worden 48 werken toegeschreven. Twaalf daarvan zijn onvindbaar en van zeven andere is niet zeker of ze daadwerkelijk van haar zijn. Het werk van Judith Leyster valt onder de Barok. Haar schilderijen kenmerken zich door een losse penseelvoering. Qua compositie richtte ze zich op het hoofdonderwerp en besteedde ze geen aandacht aan ‘bijzaken’.

Frans Hals

Judith Leyster is vermoedelijk, naast Frans de Grebber, ook in de leer geweest bij kunstschilder Frans Hals. Beide zijn afkomstig uit Haarlem en haar schildertechniek heeft veel overeenkomsten met dat van Frans Hals. In ieder geval was ze in 1631 getuige bij de doop van één van de kinderen van Frans Hals en later trouwde ze met één van zijn leerlingen, Jan Miense Molenaar. Helaas kregen Judith en Frans later onenigheid over een leerling. Judith betichtte Frans van het afpakken van één van haar leerling schilders. Judith werd in het gelijk gesteld en Frans Hals moest de leerling wegsturen.

Kunstwerken op de site

De Serenade (1629)
Man die een vrouw geld aanbiedt (1631)

Zien?

De werken van Judith Leyster zijn te zien in diverse musea, waaronder:

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
franshalsmuseum.nl

Rijksmuseum
Museumplein 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld: zelfportret Judith Leyster, Frans Hals Museum

error: Alert: Content is protected !