Mark Manders

Mark Manders

Mark Manders (Volkel, 23 mei 1968) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Zijn werk werd getoond op tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten en bevindt zich in tal van internationale collecties.

Manders’ oeuvre bestaat voornamelijk uit installaties, tekeningen, sculptuur en korte films. Manders zegt dat zijn installaties onderdeel uitmaken van zijn van “Zelfportret als gebouw”. De installaties zijn representaties van zijn ideeën en gedachten en nodigen de toeschouwer uit om zowel het mysterie van het werk, als dat van de kunstenaar te ontcijferen.

Een belangrijk kenmerk van de kunst van Mark Manders is dat zijn werken niet een opzichzelfstaand kunstwerk zijn, maar een onderdeel van zijn ‘zelfportret als gebouw’. Een dergelijk oeuvre noemt men een gesamtkunstwerk, waarbij het oeuvre als een geheel opgevat kan worden.

Een van de eerste tentoonstellingen waarmee Manders een groot publiek bereikte was de tentoonstelling in Park Sonsbeek in 1993.

In 2013 exposeerde Manders in het Rietveld paviljoen op de Biënnale van Venetië, met onder andere een werk genoemd “werktafel” en met “vos, muis, riem”. Andere versies van dit beeld, dat er door de gebruikte verf uitziet als natte klei, exposeerde Manders in het Museum of Modern Art in New York en in een kleine supermarkt aan de Via Garibaldi in Venetië. Manders schrijft in een toelichting dat het hier gaat om een springende fox (jumping fox) die midden in de sprong is bevroren. De muis is met een riem vastgebonden, op de buitenzijde van plaats waar de muis normaliter zich zou bevinden, namelijk in de maag van de vos. De springende vos werd echter plat op de grond neergelegd.

Werk van Mark Manders bevindt zich in een groot aantal particuliere en museale verzamelingen, onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht, het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen in Antwerpen, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende, het Kunstmuseum Bonn, de Pinakothek der Moderne en de Collectie Goetz in München, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, het Museum of Modern Art in New York, het Art Institute of Chicago en Museum of Contemporary Art in Chicago, het Carnegie Museum of Art in Pittsburgh, het Walker Art Center in Minneapolis, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en de Art Gallery of Ontario in Toronto.

In augustus 2017 werd van Manders de Rokinfontein geplaatst op het Rokin te Amsterdam.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Mark Manders. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Mark Manders

Contact
Ronse, Belgium

Alles over Mark Manders

error: Alert: Content is protected !