Meisje met de parel (1665) – Johannes Vermeer

Meisje met de parel (1665) – Johannes Vermeer

Deze afbeelding MOET je kennen. Ken je het niet, schaam je! Dit is het ‘meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Wereldberoemd. Vermeer heeft het geschilderd omstreeks 1665. Bij dit schilderij hoort uiteraard een verhaaltje. Horen?

Veilingdag 1881 in Den Haag

Dit kunstwerk wordt in zwaar verwaarloosde toestand aangeboden op de veiling. Niemand beseft dat het een schilderij van Vermeer is… op twee kunstkenners na. Met geveinsde desinteresse kopen zij het schilderijtje voor 2,30 gulden. De boefjes! Nadat ze het werkje grondig laten reinigen en restaureren komt de handtekening van Vermeer tevoorschijn en stijgt de waarde van het doek aanzienlijk. Na hun overlijden laten ze het schilderij na aan het Mauritshuis in Den Haag.

Vrouwelijke bemoeienis

De oorspronkelijke naam van het schilderij is het ‘meisje met de blauwe tulband‘. Tracy Chevalier besluit het in haar boek het ‘meisje met de parel‘ te noemen. Het boek wordt een bestseller en verfilmd, waardoor de hele wereld het doek kent onder de naam het ‘meisje met de parel‘. Het Mauritshuis verandert noodgedwongen de naam. Dit alles wordt extra onaangenaam als ter discussie komt te staan of het afgebeelde object in het schilderij wel een parel betreft.

Online

Bekijk hier het schilderij in een virtuele tour door het Mauritshuis.

Zien?

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
www.mauritshuis.nl

Hoofdbeeld: Johannes Vermeer, Meisje met de parel, circa 1665, Mauritshuis, Den Haag.

error: Alert: Content is protected !