Museum Belvédère

Het Museum Belvédère is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Heerenveen, provincie Friesland. Het museum komt voort uit de wens van drie mannen: Thom Mercuur, Sjoerd de Vries en Boele Bregman. Met name Thom Mercuur droomde al geruime tijd van het opzetten van een eigen museum, een grote ‘kijkdoos’ voor kunst. De collectie bestaat met name uit werken van Friese kunstenaars en geestverwanten die nauwelijks in andere openbare collecties getoond worden. Het gaat om kunstenaars als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. De stijlen realisme, impressionisme, expressionisme, constructivisme en nieuwe figuratie zijn vertegenwoordigd in het museum.

Zien?

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
8448 MT Heerenveen-Oranjewoud

2 thoughts on “Museum Belvédère

  1. Belvedere is als de goede wijn die na drie maanden coronale stilstand echt weer een krans verdient. Het gebouw is een strak juweel, waar licht, lucht en ruimte de hoofdrol krijgen. Niet alleen het gebouw, maar ook het nieuw ingerichte landschap eromheen is (ná je museumbezoek) meer dan de moeite waard. De twee voorjaarstentoonstellingen dan: Martin Jarrie, die je ‘laat eten met de ogen’. Portretten van planten, groenten en bloemen, (kinder)boekillustraties ook en veel, alles in een eigen, herkenbare stijl met een licht surrealistische toets. In de andere kabinetten ‘Relaties en contrasten’, met veel bekende en minder bekende namen, met veel werk dat zelden te zien is : Armando, Gerrit Benner, Appel, Willem de Kooning, Jan Schoonhoven onder vele anderen. Verrassend ook het werk van Friese abstracte uit begin 20e eeuw: Thijs Rinsema, e.a. Prachtige tentoonstelling een idem omgeving!

  2. Een verrassing dit moderne museum. Mooie collectie. Het is klein maar goed ingericht. Een prachtig gebouw ook dat wonderbaarlijke goed opgaat in de omgeving. Via Oranjewoud kan je er naar toe wandelen. De corona maatregelen zijn prima toe gepast. Eenrichtingsverkeer, toiletbezoek georganiseerd en tafels op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !