Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst, gelegen aan het Museumpark in de Zuid-Hollandse stad Rotterdam. Het museum bezit creaties op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en design. De collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld. Boijmans Van Beuningen biedt een overzicht van Nederlandse en Europese kunst, van de vroege middeleeuwen tot in de 21e eeuw. Tot de collectie behoren onder andere de schilderijen ‘De kleine toren van Babel’ uit 1563 van Bruegel, ‘De drie Maria’s’ van Jan van Eyck, en ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrandt, maar ook de ‘Lippenbank’ van Salvador Dalí. De instelling behoort tot de top van de Nederlandse kunstmusea.

Het museumgebouw uit 1935, ontworpen in traditionalistische jarendertig-architectuur, omvat naast tentoonstellingszalen een prentenkabinet en een bibliotheek.

Collectie

De vaste collectie van het museum wordt tentoongesteld naar periode en/of stijl. De collectie omvat grofweg de Nederlandse schilderkunst vanaf de Gotiek tot en met de hedendaagse kunst.

Moderne kunst

De bezoeker kan het ontstaan van het modernisme volgen met schilderijen van Vincent van Gogh, Edvard Munch, Claude Monet, Kees van Dongen, Paul Cézanne, Kandinsky en Piet Mondriaan. Ook omvat de collectie werken van de surrealistische kunstenaars Salvador Dalí, René Magritte en Man Ray.

  • “Een papaverveld” van Claude Monet
  • “Danseresje” van Edgar Degas
  • “De vinger aan de wang” van Kees van Dongen
  • “Verboden af te beelden” van René Magritte
  • “Venus van Milo met laden” van Salvador Dalí

Hedendaagse kunst

Met kunstenaars van de nieuwe generatie zoals Matthew Barney, Olafur Eliasson en Maurizio Cattelan speelt het museum in op de internationale kunstzinnige actualiteit.

  • “Cremaster 4” van Matthew Barney
  • “Notion Motion” van Olafur Eliasson

Kunstnijverheid en vormgeving

Het museum toont hoe gebruiksvoorwerpen zich gedurende acht eeuwen hebben ontwikkeld. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. De gebruiksvoorwerpen uit de collectie zijn te vinden in de ALMA database.

  • “Ontbijtservies” van H.P. Berlage
  • “Bronzen kan in de vorm van een chimaera”, Noord-Italië 15e/begin 16e eeuw

Prentenkabinet

In het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen, gelegen in het gratis toegankelijke entreegebied van het museum, wordt een wereldberoemde collectie prenten en tekeningen bewaard. Regelmatig zijn er wisselende presentaties te zien van prenten en tekeningen uit de collectie. Daarnaast kan de bezoeker werken uit het depot digitaal opvragen en deze op een speciale toontafel bekijken. Een 25 meter lange glazen wand biedt zicht op het volledige depot. Het Prentenkabinet en -depot zijn ontworpen door Marieke van Diemen.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Museum Boijmans en van Beuningen. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Boijmans van Beuningen

Alles over Museum Boijmans van Beuningen

error: Alert: Content is protected !