Museum de Fundatie

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.

Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw aan de Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid met ‘de Wolk’ op het dak van het historische gebouw.

De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten) biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m². Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwichformule van Museum de Fundatie: het combineren van publiekstrekkers met specialistische tentoonstellingen.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Museum de Fundatie. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Museum de Fundatie

error: Alert: Content is protected !