Outsider Art Museum

Outsider Art Museum

Outsider Art

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Outsider Art als stroming volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn.
Een van de eerste musea die interesse toonde in deze kunstvorm, was het Museum of Modern Art in 1929 in New York. Directeur Alfred Barr noemde autodidactische kunst een van de drie ‘grote bewegingen van de moderne kunst’, samen met het surrealisme en de abstractie.

In 1949 bedacht de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceerde in 1972 de term ‘Outsider Art’.
In 2013 zorgde de Biënnale in Venetië voor een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld. Met de oprichting van het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam is er een permanente plaats voor de ontwikkeling van actuele Outsider Art in Nederland.

Dolhuys

Het Dolhuys exploiteert al tien jaar met succes het museum van de geest in Haarlem, waar het publiek in contact komt met het bijzondere van de menselijke geest. Meerdere goed gewaardeerde tentoonstellingen in Het Dolhuys zijn aan Outsider Art gewijd. De opgebouwde expertise en ervaring bij het exposeren en collectioneren van Outsider Art worden nu ingezet in de Hermitage Amsterdam.
Directeur Hans Looijen van Het Dolhuys is artistiek en zakelijk verantwoordelijk voor het nieuwe museum.

Cordaan

In de Hermitage is ruimte gecreëerd voor een Outsider Art Galerie, een Artotheek en een atelier voor kunstenaars van Cordaan. Als partner van het nieuwe Outsider Art Museum wil Cordaan erkenning voor getalenteerde kunstenaars met een beperking. In het atelier komt straks een speciaal programma dat moet uitgroeien tot de nationale ‘rijksacademie’ voor Outsider-kunst.

Hermitage Amsterdam

Met de komst van het nieuwe Outsider Art Museum biedt de Hermitage Amsterdam een podium aan een groeiende stroming in de hedendaagse kunst. Naast de meer klassieke wisselende tentoonstellingen uit het Staatsmuseum Hermitage St Petersburg en de succesvolle tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum vormt deze hedendaagse kunst een verrassende aanvulling.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Outsider Art Museum. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Outsider Art Museum

error: Alert: Content is protected !