Paulus Moreelse (1571 – 1638)

Paulus Moreelse (1571 – 1638)

Paulus Moreelse (Utrecht, 1571 – aldaar, 6 maart 1638) was een Nederlands schilder, voornamelijk van portretten.[1]

Moreelse was een leerling van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt, die weer bij Anthonie van Blocklandt in de leer was geweest.

Hij maakte een studiereis naar Italië, waar hij veel opdrachten voor portretten ontving. Terug in Utrecht werd hij in 1596 lid van het zadelaarsgilde, en in 1611 was hij een van de oprichters van het nieuwe schildersgilde, waarvan hij de eerste deken werd. Hij was van dezelfde generatie als Abraham Bloemaert en Joachim Wtewael, en net als de laatste speelde hij een belangrijk rol in het openbare leven van zijn stad. In 1618, toen de contraremonstranten in Utrecht aan de macht kwamen, werd hij raadslid.

Het oudst gedateerde werk van Moreelse is van 1606. Hij ontwikkelde zich tot een veelgevraagd portretschilder en kreeg opdrachten vanuit de hele republiek. In 1616 kreeg hij de opdracht een schuttersstuk van officieren en andere schutters van wijk III in Amsterdam te maken. De meeste opdrachten kreeg hij in de jaren 1620. Hij schilderde naast portretten ook enkele historiestukken in maniëristische trant, en in de jaren 1620 vervaardigde hij pastorale schilderijen van herders en herderinnen.

Moreelse was ook werkzaam als architect, en ontwierp in Utrecht de Catharijnepoort (1626, rond 1850 afgebroken) en wellicht ook het nog bestaande Grote Vleeshuis aan de Voorstraat uit 1637. Hij gaf les aan de Utrechtse tekenacademie, en had veel leerlingen, waarvan de bekendste Dirck van Baburen was.

Moreelse was getrouwd met Antonia van Wintershoven (gestorven in 1645). Het gezin woonde vanaf 1605 in de Boterstraat. Op 19 maart 1638 werd Moreelse begraven in de Buurkerk. De schilder Johan Moreelse en de Utrechtse burgemeester Hendrick Moreelse waren beiden zoons van Paulus Moreelse.

Kunstwerken op de site

Een herderin (video)

Zien?

Werken van Paulus Moreelse zijn in de openbare collecties van:

Museum de Fundatie in Zwolle, Teylers Museum, Museum Boijmans van Beuningen, Mauritshuis en Centraal Museum.

Licentie tekst CC-BY-SA Wikipedia Paulus Moreelse

error: Alert: Content is protected !