Read Time:1 Minute, 7 Second

Paulus Potter was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Potters beroemdste schilderij is De Stier uit 1647. Het schilderij van 2,35 x 3,40 meter hing eerst in de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag. Grote roem heeft het schilderij verworven toen het bij de verovering van Nederland in 1795 werd buitgemaakt door Napoleon en naar het Louvre werd gebracht. Daar kreeg het schilderij een prominente plaats. Pas nadat Nederland was bevrijd van de Franse overheersing, kwam het werk terug naar Nederland. Vanaf 1822 wordt het werk getoond in het Mauritshuis en groeide daar uit tot een van de topstukken uit de collectie. In de negentiende eeuw was het werk net zo geliefd als De Nachtwacht van Rembrandt.

Details over het schilderij

Aanvankelijk had Potter alleen een stier willen schilderen, maar hij kwam ruimte op het doek tekort. Aan beide zijde van het schilderij heeft hij een stuk bijgezet. Wat De stier zo bijzonder maakt, is het feit dat Potter op dit grote formaat zoiets gewoons als een stier weergaf en veel aandacht besteedde aan de kleinste details, zoals de leeuwerik in de lucht, het zonlicht op de wei, de vliegen rond de stier en de snorharen van de koe. Daarmee werd dit schilderij het boegbeeld van de Hollandse naturalistische schilderkunst.

Zien?

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
Website

Wendy

Over de schrijver

Wendy

Ik ben Wendy. Kunst & Cultuur is mijn hobby. Ik bezoek veel musea, galerieën en kunstenaars. Leuk als je mij volgt! Heb je een vraag, of een verzoek, dat mag ook, mailen kan naar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close

LAATSTE BERICHTEN