Piet Mondriaan (1872 – 1944)

Piet Mondriaan (1872 – 1944)

De Nederlandse Piet Mondriaan maakte in zijn carrière een spectaculaire stijlontwikkeling door en wordt gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Wereldroem behaalde hij met zijn blok-schilderijen.

De evolutie van Mondriaans stijl

Mondriaan begon zijn carrière als realistisch schilder en ontwikkelde zich tot iemand die volslagen abstract ging schilderen. Als je zijn oeuvre bekijkt is deze evolutie goed te volgen. Kijk maar, hieronder staat een schilderij uit zijn begintijd. Hier vond Mondriaan nog dat kunst een weergave van de realiteit moest zijn.

Iets later gaat Mondriaan zijn landschappen eigenzinniger schilderen en minder realistisch.

Geestig is dat bovenstaand schilderij doet denken aan het werk van Vincent van Gogh en recent stamboomonderzoek heeft aangetoond dat Vincent van Gogh de achter-, achter-, achterneef is van Mondriaan. Maar dat wisten ze in die tijd waarschijnlijk niet.

In 1912 verhuisde Mondriaan tijdelijk naar Parijs en raakte daar onder invloed van het kubisme van Picasso en Fernand Léger. Hij veranderde zijn naam naar Mondrian en zijn werken werden nog minder naturalistisch.

Vanaf 1917 verdween elk naturalisme uit zijn werk, en daarna ook elke beweging en diepte. Om ook nog elke associatie met de natuur te voorkomen paste hij alleen nog maar de primaire kleuren rood, blauw en geel toe, aangevuld met niet-kleuren als grijs, wit en zwart. Dit resulteerde in zijn wereldberoemde blok-schilderijen.

Met deze blok-schilderijen heeft Mondriaan grote invloed gehad. Een van de meest beroemde voorbeelden is natuurlijk de Mondriaanjurk van Yves Saint Lauren, uit 1966.

Yves Saint Laurent va a desarrollar en estos años la colección ...

Maar zelfs nog in 2014 brengt wereldster Katy Perry een eerbetoon aan Mondriaan in haar videoclip This Is How We Do.

Kunstwerken op de site

De Rode Wolk (1907)

Zien?

In Nederland zijn werken van Piet Mondriaan onder andere te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Villa Mondriaan, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Kröller-Möller Museum in Otterloo.

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft de grootste collectie Mondriaans ter wereld.

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
www.kunstmuseum.nl

Of bezoek zijn geboortehuis en stap in de schoenen van Mondriaan en leer je alles over het leven van deze De Stijl-kunstenaar.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
www.mondriaanhuis.nl

error: Alert: Content is protected !