Pieter Claesz. (1596 – 1661)

Pieter Claesz. (1596 – 1661)

Pieter Claesz. was een Brabants kunstschilder die gespecialiseerd was in het schilderen van stillevens. Zijn toepassing van licht en schaduw is werkelijk briljant. Hij stond aan het begin van een traditie van stilleven schilderijen, die vooral in de Lage Landen ontwikkeld werd.

Het leven van Pieter Claesz.

Over Claesz. is weinig uit schriftelijke bronnen bekend. Men denkt dat hij in zijn geboorteplaats Berchem als schilder is opgeleid. Hij woonde bijna zijn hele leven in Haarlem. Samen met Heda, die ook in Haarlem werkte, werd hij een van de belangrijkste schilders van stillevens.

Het werk van Pieter Claesz.

Vrijwel alle stillevens van Claesz. verwijzen naar het sterven en de tijdelijkheid van het leven en het plezier. Dit wordt ook wel vanitas genoemd.

In enkele werken heeft Claesz. zichzelf geschilderd, zittend achter zijn schildersezel, echter onopvallend, via de reflectie in een glas. Het schilderen van glas was een specialiteit van Claesz.

Claes signeerde met PC, of met PCH (met de H van Haarlem).

Zelden gebruikte Claesz. vruchten in zijn schilderijen. Als hij dat toch deed schakelde hij een collega schilder in, in diverse gevallen Roelof Koets, die dan de helft van het schilderij vulde met vruchten en wijnbladeren, een mand, etc. Beiden signeerden het schilderij als het gereed was.

Kunstwerken op de site

Monochroom banket met roemer, tazza en citroen (video)
Vanitas stilleven (video)
Stilleven met kalkoenpastei (video)

Zien?

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
www.franshalsmuseum.nl

Hoofdbeeld: detail. Zelfportret Pieter Claesz.

error: Alert: Content is protected !