Projecten

Hieronder tref je een overzicht van de meeste recente projecten. Kies een project om uit te voeren in jouw regio of doe mee met een gezamenlijk project. Heb je hulp nodig of vragen, je kunt ons bereiken op: info@ruimtevoorkunstencultuur.nl. Natuurlijk vinden wij het leuk om het resultaat van jouw project opgestuurd te krijgen!


Project 1

Kinderarmoede


Om ervoor te zorgen dat cultuureducatie bereikbaar is voor iedereen, heeft dit project tot doel materialen ter beschikking te stellen voor degene voor wie het niet vanzelfsprekend is. Een inzamelingsactie om de jongste onder ons te voorzien van bijvoorbeeld verf, kwasten, kleurtjes, kralen, noem maar op.

Project 2

Fotografieproject: erfstukken


Nodig een oudere uit om een voorwerp met emotionele waarde in beeld te brengen door een amateurfotograaf en -schrijver. Samen met een familielid en de fotograaf plaatst de deelnemer het voorwerp in een decor van andere voorwerpen in de eigen woning. De fotograaf legt het stilleven vast en de schrijver ontwikkelt een korte begeleidende tekst bij het erfstuk.

Project 3

Project voor ouderen.


Dit project kun je gemakkelijk zelf organiseren bij jou in de buurt. Zet jullie ouderen in het zonnetje. Benodigdheden: raamverf + kwasten en een polaroidcamera

Project 4

Project voor basisscholen


Tijdens De Kunstweken is ieder kind een kunstenaar. De leerlingen verdiepen zich in leven en werk van een beroemd artiest en worden vervolgens uitgedaagd zelf aan de slag te gaan met concreet uitgewerkte opdrachten.

Naar de website


Project 5

Graffiti: jong & oud


Ouderen en jongeren maken een schildering op basis van een vooraf gekozen thema. Voorafgaand aan het werken aan het grote kunstwerk, krijgen jong en oud workshops in graffitispuiten. Ook buurtbewoners kunnen input geven op de thematiek en meewerken aan de schildering.Project 6

Kerstkaartenactie


Eenzame oudere kun je heel erg blij maken met een mooie kerstkaart. Veel ouderen ontvangen namelijk helemaal geen kerstpost. Maak een mooie kerstkaart en stuur deze op of breng deze langs. En.... misschien hoef je niet te wachten tot kerst en kun je een oudere in jouw buurt blij maken met een spontaan gebaar.


Project 7

Wat is kunst?


RK&C vraagt de afnemers van kunst en cultuur, het publiek, om een helder begrip toe te voegen aan de discussie rondom de waarde van kunst en cultuur.. Maar, wat is kunst nu eigenlijk? Stuur ons jouw video:

info@ruimtevoorkunstencultuur.nl

06-48676657Project 8

Verhalen van artiesten


Zoek een kunstenaar bij jou in de buurt en vraag of je hem of haar (kort) mag filme.n. Maak er met de nodige montage een pakkend filmpje van en stuur dat naar ons op. Benodigdheden: camera (op je telefoon) en een videobewerkings-programmaProject 9

Leer zoeken naar kunst


Dit is het drieluik “De Vinding van het ware kruis” (ca 1535) van Jan van Scorel uit de Grote Kerk van Breda. De meest waarschijnlijke oprdachtgever is Rene van Nassau Châlon, de eerste Prins van Oranje, zoon van Hendrik III van Nassau. Ga op zoek naar een kunstwerk bij de kerk in jouw buurt.


Project 10

Ambachten


Iedere regio heeft in vroegere tijd zijn eigen ambachten en vaklieden gekend. Organiseer een bijeenkomst, ongeacht achtergrond en generatie, om bewoners met elkaar te verbinden. In de vorm van een souvenir worden van klei de oude ambachten uitgebeeld.


Project 11

Bewustzijn Quilt


In Nederland krijgen jaarlijks ruim 116.000 mensen de diagnose kanker. Wij roepen nabestaande op om gedenkdoeken (naamvlaggen) te maken voor hun gestorven geliefden. De blokken naast elkaar vormen samen een grote, bontgekleurde lappendeken (quilt). Op deze wijze zullen hun namen niet verloren gaan. Dit betreft een gezamenlijk project.


Project 12

Kunstroutes


Organiseer een kunstroute. Een kunstroute is een laagdrempelige manier om een divers publiek kennis te laten maken met lokale kunstenaars en de betekenis van kunst en kunstenaars in de samenleving te stimuleren. Een kunstroute laat een breed scala aan kunstuitingen zien, van figuratief via abstract tot conceptueel.


Project 13

Fotoproject: is dit kunst?


Soms is het goed om oude denkpatronen te doorbreken. Want is alles wat in een museum hangt automatisch kunst? Het is goed om kunst te herdefiniëren. Stuur ons een foto van een object waarvan jij denkt dat het juist wel, of juist niet kunst is.


Project 14

Kunst als therapie


Op de vraag waar kunst nu eigenlijk voor dient is het antwoord van Alain de Botton: 'Kunst dient als therapie'. Worstel je met een te druk leven? Kijk dan naar een schilderij van Pieter Saenredam: zijn lege kerkinterieurs zullen je goed doen. Stuur ons een foto van een kunstwerk dat een positieve invloed op jou uitoefent.