Quinsy Gario

Quinsy Gario

Quinsy Gario (Curaçao, 7 april 1984) is een Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar, en activist, die vooral bekend is door zijn verzet tegen de figuur van Zwarte Piet en diens rol in het Sinterklaasfeest.

Quinsy Gario werd geboren op Curaçao en woonde tijdens zijn jeugd op Curaçao, Sint Maarten en in Nederland. Hij haalde een bachelordiploma in Theater-, Film-, en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en richtte zich daarna op zijn artistieke carrière. Onder het pseudoniem T. Martinus publiceerde hij in nrc.next, trad hij op in meerdere landen en won hij de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs in 2011. Ook maakt Gario installaties, is hij deel van kunstenaarscollectief State of L3 en schrijverscollectief Simia Literario, maakt hij op de radio Roet in het Eten voor mArt radio, en werkt hij voor bladen als LOVER en NiNsee. Hij presenteerde in 2014 de elfde editie van het Afrovibes Festival. In 2016 werd de eerste Black Achievement Award aan hem toegekend.

Van 2011 tot en met 2014 verscheen Quinsy Gario vrij geregeld op de Nederlandse televisie om zijn standpunten over Zwarte Piet toe te lichten, meestal gevolgd door grootschalige kritiek en afkeer in diverse media. In 2013 kreeg Gario steun van hoofdleraar aan de University of the West Indies en voorzitter van de werkgroep voor mensen van Afrikaanse Afkomst van de Verenigde Naties Verene Shepherd, die ook het Sinterklaasfeest als racistisch benoemde, wat ook Shepherd op kritiek kwam te staan.

In 2014 spanden tegenstanders van Zwarte Piet een proces aan; de Raad van State oordeelde dat de burgemeester de vergunning voor de intocht van 2013 terecht had afgegeven. De burgemeester hoort alleen de openbare orde en veiligheid in zijn de afweging te betrekken. Gario stapte in augustus uit het overleg omdat het volgens hem niet relevant zou zijn om te onderhandelen over afzwakking van het racisme in de figuur van Zwarte Piet.

In september 2014 trad Gario op in het Stedelijk Museum waarna Tweede kamerlid Martin Bosma kamervragen stelde aan minister Jet Bussemaker hoeveel hij betaald werd.

Gario vroeg in november 2014 voor een optreden in een politiek café in Kampen een vergoeding van €500, reiskosten en een diner voor twee personen. Tweede kamerlid Michel Rog noemde Gario daarop via Twitter een “Graaipiet” vanwege deze in zijn ogen buitenproportionele vergoeding. Hierop deed Gario aangifte bij de politie.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Quinsy Gario. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Alles over Quinsy Gario

error: Alert: Content is protected !