Rachel Ruysch (1664 – 1750)

Zo’n iemand waarbij alles lukt… Zo’n iemand was Rachel Ruysch, Nederlands schilderes (1664-1750), geroemd om haar bloemstillevens. Ruysch werd in 1701 het eerste vrouwelijke lid van de schildersgilde Confrerie Pictura in Den Haag. Voor haar schilderijen betaalde men in die tijd meer dan voor een schilderij van Rembrandt.

Rachel behaalde ook internationaal succes. Keurvorst Johan Willem van de Palts uit Düsseldorf ontdekte haar kunstwerken tijdens een bezoek aan haar vader. Vader Ruysch was een vooruitstrevend anatoom/botanicus, gespecialiseerd in het prepareren van menselijk anatomie. Rachel had de potten van haar vader met onder andere een vagina en een kinderlijkje versierd met bloemen. Na het zien van haar talent stelde de keurvorst haar aan als hofschilder. Maar daar hield het geluk van Rachel niet op, in 1723 won ze ook nog eens de hoofdprijs van 75.000 gulden in een loterij.

Ruysch kreeg 10 kinderen en bleef actief schilderen tot 84-jarige leeftijd. Er zijn zo’n 100 schilderijen van haar bekend.

Stilleven met bloemen in een glazen vaas

De volledige naam van het schilderij op de hoofdafbeelding is Stilleven met bloemen in een glazen vaas op een marmeren tafelblad. Het boeket bestaat uit onder andere: tulpen, rozen, anjers, irissen, papavers, hyacinten en winde. Datering tussen ca. 1690 – 1720.

Zien?

Stilleven met bloemen in een glazen vaas is te bewonderen in zaal 1.6 van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld: Stilleven met bloemen in een glazen vaas, Rachel Ruysch, ca. 1690 – ca. 1720. Rijksmuseum.

Wendy

Wendy

Ik ben Wendy. Kunst & Cultuur is mijn hobby. Ik bezoek veel musea, galerieën en kunstenaars. Leuk als je mij volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close

LAATSTE BERICHTEN

error: Alert: Content is protected !