Realisme nu*

Wat is realisme nu? In de 19de eeuw zorgde het begrip voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dát op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’, vonden bijna alle vakbroeders en kunstliefhebbers.

Update

Zo’n 150 jaar later is realistische kunst niet langer revolutionair. Hoe hangt de vlag erbij? En vooral: hoe ziet het er in Nederland uit? De tentoonstelling Realisme nu in het Stedelijk Museum Schiedam geeft een update met schilderkunst vanaf 2000.

Video

Het televisieprogramma Nu te zien ging erheen en vroeg zich af: ‘Over welke werkelijkheid hebben we het hier eigenlijk?’ Bekijk de tv-uitzending hier.

(On)herkenbaar

Gemeenschappelijke deler van elk kunstwerk in de tentoonstelling is dat het aan de werkelijkheid is ontsproten. Wat je ziet is heel herkenbaar en toch ook weer niet. ‘Bijzonder is dat je door de ogen van kunstenaars anders naar de werkelijkheid om je heen gaat kijken’, zegt gastcurator Trudi van Zadelhoff. Tegelijkertijd laat ze zien hoe levend het realisme nu is. ‘De tentoonstelling verkent de grenzen met gedichten, beelden en schilderijen en laat de kracht zien van hedendaagse realistische kunst.’

Abstractie

Er is werk van Nederlandse hedendaagse kunstenaars, onder wie Koen Vermeule, Maria Roosen en Jans Muskee. Elke kunstenaar vult het realisme-label op zijn eigen manier in. Anno nu misschien revolutionair is dat er ook abstract werk van Daan van Golden, Jan Schoonhoven en Peter Struycken in de tentoonstelling hangt. Realisme en abstractie: kan dat samen? Echt wel! Een kunstenaar denkt zelf ook niet zo in hokjes.

Alle deelnemers tentoonstelling

Mischa Andriessen, Maria Barnas, Jurre Blom, Bob Bonies, Nathalie Duivenvoorden, Esiri Erheriene-Essi, Radna Fabias, Daan van Golden, Claire Harvey, Nico Heilijgers, Domenique Himmelsbach de Vries, Kim Hospers, Daan de Jong, Ischa Kempka, Robin Kolleman, Peter Koole, Lara de Moor, Jans Muskee, Beth Namenwirth, Eline Peek, Paul de Reus, Erik Rijssemus, Maria Roosen, Roland Schimmel, Jan Schoonhoven, Sarah van Sonsbeeck, Robin Speijer, Peter Struycken, Erik Suidman, Dennis Teunissen, Koen Vermeule, Casper Warmoeskerken en Efrat Zehavi.

Meer informatie over de tentoonstelling op de website van Stedelijk Museum Schiedam

Hoofdbeeld: Jans Muskee, Second act (the staircase)”, 220 x 240 cm, oilpastel on paper, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close

LAATSTE BERICHTEN

error: Alert: Content is protected !