RECENSIE: Cobra Museum Amstelveen

Het Cobra Museum in Amstelveen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft een omvangrijke collectie kunst van Nederlandse moderne kunstenaars, en natuurlijk vooral van de leden van de Cobra-beweging. 

Cobra beweging

Op 8 november 1948 ondertekenden Asger Jorn (Denemarken), Joseph Noiret en Christian Dotremont (België), Karel Appel, Corneille en Constant (Nederland) in Parijs een door henzelf opgestelde verklaring. Daarmee was de oprichting van L’Internationale des artistes expérimenteaux (Internationale van Experimentele Kunstenaars) een feit. Al snel kwam deze beweging bekend te staan als Cobra, vernoemd naar het tijdschrift dat de kunstenaars gezamenlijk uitgaven. In de verklaring die de kunstenaars in Parijs ondertekende valt te lezen dat zij zich uitspraken tegen een intellectuele benadering van kunst en vóór het principe van het doen. Het experimenteren met materialen, technieken en uitdrukkingsvormen stond centraal, maar ook samenwerking was essentieel.

Ondanks dat Cobra slechts 1000 dagen bestond (1948-1951), behoort de internationale en revolutionaire kunstbeweging tot de canon van de Europese kunstgeschiedenis. Ook na het uiteenvallen van de groep ging samenwerking en uitwisseling tussen diverse leden door. De nawerking van Cobra in de individuele carrieres van kunstenaars en het Europese culturele veld mag niet worden onderschat.

Over de betekenis van Cobra heeft nooit eensgezindheid bestaan. Voor sommige ligt de betekenis in de ontwikkeling van een bepaalde schilderkunstige stijl (de zogenaamde Cobra-taal) voor anderen in de intentie van absolute vrijheid. Voor weer andere in de samenwerking tussen de leden onderling en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders. Wellicht is het juist de dynamiek van tegenstellingen en onenigheden tussen haar leden die het karakter van de Cobra bepalen. In die zin is de betekenis van Cobra te vinden in de diversiteit en vitaliteit die dit opleverde.

Online collectie

De collectie van het museum staat ook online en is hier te zien.

Zien?

Een bezoek aan het Cobra Museum neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Je kunt het combineren met een bezoek aan het naastgelegen stadshart, bestaande uit 230 winkels, van Amstelveen.

Cobra Museum
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen
cobra-museum.nl

Bron en hoofdbeeld: Cobra Museum

7 thoughts on “RECENSIE: Cobra Museum Amstelveen

 1. Was hier voor Mexicaans feest Dia el Muerto, vast verkeerd gespeld, maar was super. Heb onwijs genoten van de sfeer. Helaas geen toegang tot de collectie, maar desalniettemin een top avond

 2. * (1 ster)
  Een teleurstelling. Voor 15 euro biedt dit museum een weinig sprankelende expositie. Dit museum heeft niet het niveau dat je mag verwachten en meet zich dus niet met de kunstmusea die je in NL gewend bent.

 3. **** (4 sterren)
  Een mooi museum voor moderne kunst. Gelet op de naam van het museum had ik meer werken van de Cobra kunstenaars verwacht.
  De tentoonstelling over de kunst in Mexico was erg geslaagd. De andere tentoonstelling met muziek en prenten vond ik minder.
  Een pluim voor het personeel van dit museum dat zeer vriendelijk en behulpzaam was.

 4. *** (3 sterren)
  Het is niet de kunst die mij grijpt. Wij hebben het gecombineerd met museum Jan van der Togt. Wel een stukje wandelen.

 5. * (1 sterretje)
  Slechte belichting, weinig inspirerende aankleding, summiere uitleg en in het algemeen weinig werken die zijn uitgesmeerd over een grote ruimte.
  Hoogtepunt was een klein werkje van Frida Kahlo.
  Ik had meer verwacht van het vermaarde Cobra museum.

 6. Wij zijn zaterdag jl. geweest naar het Cobra museum maar dit was een enorme teleurstelling. Voor de tentoonstelling werd 5 euro pp gevraagd. Dit hebben wij niet gedaan en toen waren we zo door de rest van het museum, alleen begane grond. Doe je de moeite om er naar toe te reizen, parkeerkosten en dan na 30 minuten weer buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !