Read Time:1 Minute, 46 Second

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amstelveen. Het museum heeft een omvangrijke collectie kunst van Nederlandse moderne kunstenaars, en natuurlijk vooral van de leden van de Cobra-beweging. 

Cobra beweging?

Op 8 november 1948 ondertekenden Asger Jorn (Denemarken), Joseph Noiret en Christian Dotremont (België), Karel Appel, Corneille en Constant (Nederland) in Parijs een door henzelf opgestelde verklaring. Daarmee was de oprichting van L’Internationale des artistes expérimenteaux (Internationale van Experimentele Kunstenaars) een feit. Al snel kwam deze beweging bekend te staan als Cobra, vernoemd naar het tijdschrift dat de kunstenaars gezamenlijk uitgaven. In de verklaring die de kunstenaars in Parijs ondertekende valt te lezen dat zij zich uitspraken tegen een intellectuele benadering van kunst en vóór het principe van het doen. Het experimenteren met materialen, technieken en uitdrukkingsvormen stond centraal, maar ook samenwerking was essentieel.

Ondanks dat Cobra slechts 1000 dagen bestond (1948-1951), behoort de internationale en revolutionaire kunstbeweging tot de canon van de Europese kunstgeschiedenis. Ook na het uiteenvallen van de groep ging samenwerking en uitwisseling tussen diverse leden door. De nawerking van Cobra in de individuele carrieres van kunstenaars en het Europese culturele veld mag niet worden onderschat.

Over de betekenis van Cobra heeft nooit eensgezindheid bestaan. Voor sommige ligt de betekenis in de ontwikkeling van een bepaalde schilderkunstige stijl (de zogenaamde Cobra-taal) voor anderen in de intentie van absolute vrijheid. Voor weer andere in de samenwerking tussen de leden onderling en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders. Wellicht is het juist de dynamiek van tegenstellingen en onenigheden tussen haar leden die het karakter van de Cobra bepalen. In die zin is de betekenis van Cobra te vinden in de diversiteit en vitaliteit die dit opleverde.

Online collectie

De collectie van het museum staat ook online en is hier te zien.

Ontdek het Cobra Museum

Een bezoek aan het Cobra Museum neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Je kunt het combineren met een bezoek aan het naastgelegen stadshart, bestaande uit 230 winkels, van Amstelveen.

Bron en beeld: Cobra Museum

Locatie
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen
Website

Tim

Over de schrijver

Tim

Ik ben Tim. Vrijwilliger bij RK&C. Leuk als je ons volgt! Heb je vragen of opmerkingen, ik ben te bereiken op:

5 thoughts on “Cobra Museum Amstelveen

 1. Was hier voor Mexicaans feest Dia el Muerto, vast verkeerd gespeld, maar was super. Heb onwijs genoten van de sfeer. Helaas geen toegang tot de collectie, maar desalniettemin een top avond

 2. * (1 ster)
  Een teleurstelling. Voor 15 euro biedt dit museum een weinig sprankelende expositie. Dit museum heeft niet het niveau dat je mag verwachten en meet zich dus niet met de kunstmusea die je in NL gewend bent.

 3. **** (4 sterren)
  Een mooi museum voor moderne kunst. Gelet op de naam van het museum had ik meer werken van de Cobra kunstenaars verwacht.
  De tentoonstelling over de kunst in Mexico was erg geslaagd. De andere tentoonstelling met muziek en prenten vond ik minder.
  Een pluim voor het personeel van dit museum dat zeer vriendelijk en behulpzaam was.

 4. *** (3 sterren)
  Het is niet de kunst die mij grijpt. Wij hebben het gecombineerd met museum Jan van der Togt. Wel een stukje wandelen.

 5. * (1 sterretje)
  Slechte belichting, weinig inspirerende aankleding, summiere uitleg en in het algemeen weinig werken die zijn uitgesmeerd over een grote ruimte.
  Hoogtepunt was een klein werkje van Frida Kahlo.
  Ik had meer verwacht van het vermaarde Cobra museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close

LAATSTE BERICHTEN