RECENSIE: Domestikator | Atelier van Lieshout

Domestikator is een relatief groot kunstwerk van Atelier Van Lieshout/Joep van Lieshout. Het enorme metalen gevaarte is een stapeling van gebouwtjes en een deel van het werk wordt gedragen door een roestige zeecontainer.

IJmuiden

IJmuiden was van de zomer in rep en roer vanwege de komst van het kunstwerk de ‘Domestikator’. Het gebouw zou lijken op een stel dat het op ‘zijn hondjes’ doet. Zie hier de video.

We gingen er kijken

We zijn in de auto gestapt en naar IJmuiden aan Zee gereden. ‘Naar zee’ klinkt als een onderneming naar een mooi stukje natuurgebied, maar niets in minder waar. Op weg naar het strand rijd je eerst langs een gebied vol industrie. De slogan van de kustplaats is dan ook: ‘IJmuiden, Rauw aan Zee’. En rauw is het er zeker! Kilometers industrie, havengebied en verbrandingsovens. Na ongeveer een kwartier langs deze grauwe bedoening gereden te hebben, heeft het zien van de Domestikator hierdoor iets luchtigs en humoristisch. Het gebruik van zeecontainers wordt hier ingezet voor iets vrolijks, iets anders dan wat we op de reis ernaartoe hebben mogen aanschouwen. Qua materiaalgebruik past het kunstwerk geheel in de omgeving.

Video

Het kunstwerk is niet bereikbaar met de auto, daarvoor dien je eerst door de slagbomen van de parkeerplaats te gaan. Hieronder daarom een korte blik vanaf de weg. Het kunstwerk bevindt zich op een rustige en afgelegen locatie. Wellicht dat er zomers meer bedrijvigheid is.

De ophef rondom het kunstwerk is begrijpelijk vanwege de sekspositie die het werk lijkt uit te beelden, onder de noemer ‘Shock Art’ zien wij de charme van het werk in zijn omgeving.

Hoofdbeeld: De Domestikator van Atelier van Lieshout. Courtesy Atelier van Lieshout.

Alles over Atelier van Lieshout

Linda

Linda

Ik ben Linda, een enthousiaste beginnende vrijwilliger. Ik neem je mee langs diverse musea en kunstwerken. Leuk als je me volgt!

One thought on “RECENSIE: Domestikator | Atelier van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !