RECENSIE: Domestikator | Atelier van Lieshout

RECENSIE: Domestikator | Atelier van Lieshout

Domestikator is een relatief groot kunstwerk van Atelier Van Lieshout/Joep van Lieshout. Het enorme metalen gevaarte is een stapeling van gebouwtjes en een deel van het werk wordt gedragen door een roestige zeecontainer.

IJmuiden was in de zomer van 2019 in rep en roer vanwege de komst van het kunstwerk de ‘Domestikator’. Het gebouw zou lijken op een stel dat het op ‘zijn hondjes’ doet. Zie hier de video. Al eerder zorgde het beeld voor opschudding. In Parijs werd het geweerd bij een tentoonstelling van het Louvre en behaalde daarmee de krantenkoppen.

We gingen er kijken

We zijn in de auto gestapt en naar IJmuiden aan Zee gereden. ‘Naar zee’ klinkt als een onderneming naar een mooi stukje natuurgebied, maar niets in minder waar. Op weg naar het strand rijd je eerst langs een gebied vol industrie. De slogan van de kustplaats is dan ook: ‘IJmuiden, Rauw aan Zee’. En rauw is het er zeker! Kilometers industrie, havengebied en verbrandingsovens. Na ongeveer een kwartier langs deze grauwe bedoening gereden te hebben, heeft het zien van de Domestikator hierdoor iets luchtigs en humoristisch. Het gebruik van zeecontainers wordt hier ingezet voor iets vrolijks, iets anders dan wat we op de reis ernaartoe hebben mogen aanschouwen. Qua materiaalgebruik past het kunstwerk volledig in de omgeving.

Hoofdbeeld: De Domestikator van Atelier van Lieshout. Courtesy Atelier van Lieshout.

error: Alert: Content is protected !