RECENSIE: Esiri Erheriene-Essi | Stedelijk Museum Amsterdam

Bij het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben we het werk van Esiri Erheriene-Essi, die onderdeel uitmaakt van de Prix de Rome Tentoonstelling, mogen aanschouwen.

Voor de Prix de Rome maakte zij een serie nieuwe schilderijen: ‘The Inheritance (or Familiar Strangers).’ Met deze serie wil zij de rijkdom van de gewone levens laten zien, die vaak vergeten of veronachtzaam zijn. Esiri verzamelde hiervoor oude foto’s van gekleurde families uit de jaren 50 tot 80, met daarop afbeeldingen uit het dagelijks leven.

In het oog springend is het kleurgebruik. De toepassing van heldere en krachtige kleuren geeft letterlijk kleur aan deze dagelijkse gebeurtenissen. Daarmee wordt een vrolijke stemming opgeroepen. Op de achtergrond past ze zachtere kleuren toe, waardoor de focus ligt op de voorgrond en de geportretteerde personen. Wie echter de achtergrond nader bestudeerd ontdekt kleine details zoals foto’s, leuzen en krantenberichten.

Kleur krijgt hier betekenis en brengt levendigheid. De canvassen alleen hebben genoeg uitstraling om een zaal te vullen. Hopelijk gaan we nog veel van haar horen en zien.

Benieuwd geworden? De tentoonstelling Prix de Rome is nog te zien t/m 22 maart 2020. Gaat dat zien!

Meer informatie

One thought on “RECENSIE: Esiri Erheriene-Essi | Stedelijk Museum Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !