RECENSIE: Intens Mexico | Cobra Museum

RECENSIE: Intens Mexico | Cobra Museum

Bij de tentoonstelling ‘Intens Mexico: politiek, identiteit, sex en dood‘ neemt het Cobra Museum de bezoeker mee op een reis door Mexico. De tentoonstelling bestaat uit 46 schilderijen en fotografische werken uit de twintigste eeuw en is opgezet aan de hand van vier thema’s: politiek, identiteit, seks en dood. De werken weerspiegelen de dromen tijdens de decades die volgden op de buitengewoon invloedrijke Mexicaanse Revolutie (1910-1917).

thumbnail IMG 4078
thumbnail IMG 4079

Politiek

thumbnail IMG 4080

De eerste ruimte behandeld het thema politiek en er wordt uitleg gegeven over de Mexicaanse Revolutie. In 1910 brak in Mexico een conflict uit dat de geschiedenis in zou gaan als de Mexicaanse Revolutie. Aanleiding van de revolutie was het bewind van Porfirio Díaz. Het werk De soldaderas, van kunstenaar José Clemente Orozo, laat zien dat vrouwen een hoofdrol vervulden tijdens deze revolutie met spionage en wapensmokkel. Meer dan 90 vrouwen zijn doodgeschoten in 1917.

Videoruimte

Na het thema politiek volgt de videoruimte.

Altaar

Vanaf de videoruimte loopt men langs het altaar van Dia de Muertos. De jaarlijkse Mexicaanse viering Dia de Muertos (Dag van de Doden) is een viering waarbij families samenkomen om hun overleden geliefde te eren en te herdenken. Het valt op 1 en 2 november.

Zaaloverzichten

Na het altaar volgen de thema’s identiteit en seks.

De ruimte seks moet natuurlijk een verrassing blijven. 🙂 Daarvoor dien je zelf de tentoonstelling te bezoeken.

Dood

Het laatste thema, dood. Mexicanen zijn geobsedeerd door de dood en gefascineerd door de hel. Mijn favoriet van de tentoonstelling is De dood van de Tijger van Santa Julia door Daniel Lezama.

De titel van het werk is ontleend aan een wijdverbreide populaire legende over José de Jesús Negrete (1873-1910) die reizigers beroofde. Voor sommige was hij een ordinaire crimineel, voor andere was hij een soort Robin Hood. Er is een museum waar zijn schedel permanent getoond wordt.

Frida Kahlo

Hoogtepunt van ‘Intens Mexico’ is een stilleven van Frida Kahlo.

Schilder Frida Kahlo is wereldberoemd. Tegenover de tachtig zelfportretten die Kahlo schilderde, staan dertig stillevens. Op dit stilleven staat fruit afgebeeld en op één van de kokosnoten is een gezichtje te ontdekken dat lijkt te huilen. Opvallend is het bescheiden formaat van het stilleven, een gevolg van haar verminderde vermogen om te bewegen. Het jaar voordat ze dit schilderde onderging ze maar liefst zeven operaties en werd haar been geamputeerd.

De tentoonstelling ‘Intens Mexico’ in het Cobra Museum is nog te zien t/m 29 maart 2020.

Meer informatie

error: Alert: Content is protected !