RECENSIE: Jean-François Millet | Van Gogh Museum

RECENSIE: Jean-François Millet | Van Gogh Museum

Ik ging naar Van Gogh en werd verliefd op Millet. De tentoonstelling van Jean-François Millet is een absolute aanrader en te zien tot en met 12 januari 2020. Tip: Reserveer je kaarten vooraf via de website, ook als je in het bezit bent van een museumkaart (want anders kom je er niet in).

Vincent van Gogh was een groot bewonderaar van Millets werk. Millet zijn verbeelding van het boerenleven maakte indruk op Van Gogh, die zelf aan het begin van zijn carrière ook de ambitie koesterde om boerenschilder te worden. Hij bestudeerde het oeuvre van Millet daarom uitgebreid. Aan zijn broer Theo schreef hij: ‘Millet is – VADER Millet, raads- en leidsman in alles, voor de jongere schilders.’ Hij zag een aantal werken in het echt en bezat veel zwart-wit reproducties. In 1889 schilderde hij een reeks kopieën naar een paar van deze prenten, die hij vooral beschouwde als studies in kleurgebruik. Bij de tentoonstelling worden de werken van Millet en de kopieën ervan gemaakt door Van Gogh naast elkaar getoond, waardoor de fascinatie voor Millet ook groeit bij de bezoeker.

Jean-François Millet, Schapen scheren/Shearing Sheep, 1852–1853, Museum of Fine Arts, Boston
Jean-François Millet, Schapen scheren, 1852–1853 Olieverf op doek, 40,7 × 24,8 cm, Museum of Fine Arts, Boston Schenking van Quincy Adams Shaw through Quincy Adams Shaw, Jr., en Mrs. Marian Shaw Haughton
De schapenscheerster (naar Millet)
Vincent van Gogh (1853 – 1890), Saint-Rémy-de-Provence, september 1889
olieverf op doek, 43.6 cm x 29.5 cm
Credits: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Deze schapenscheerster schilderde Van Gogh ‘in een gamma van lila naar geel’. Zo beschreef hij dat aan zijn broer Theo vanuit de inrichting in Saint-Rémy, waar hij verbleef vanwege zijn slechte psychische gesteldheid.

Van Gogh had ook een prent van Millets De Zaaier in zijn bezit. Dit thema fascineerde hem vanwege de religieuze en spirituele lading die het had: de zaaier die het woord van god verspreidt en tegelijkertijd verwijst naar de cyclus van het leven.

Jean-François Millet, De zaaier/The Sower, 1850, Yamanashi Prefectural Museum of Art, Japan
Jean-François Millet, ‘De zaaier’, 1850, Olieverf op doek, 100 x 80 cm, Yamanashi Prefectural Museum of Art, Japan

Naast letterlijke kopieën van dit werk maakte hij vrije interpretaties, waarmee hij een compleet eigen invulling aan het onderwerp gaf.

De zaaier
Vincent van Gogh (1853 – 1890), Arles, november 1888
olieverf op doek, 32.5 cm x 40.3 cm
Credits: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Zaaiers hielden Van Gogh zijn hele kunstenaarsleven bezig. In totaal maakte hij meer dan dertig tekeningen en schilderijen met hetzelfde thema.

Millet beïnvloedde niet enkel Van Gogh, maar ook andere grote namen waaronder Claude Monet, Camille Pissarro, Salvador Dali, Gauguin, Odilon Redon, Georges Seurat en zelfs Malevitsj.

Millets grote kracht lag in zijn tekenwijze, zijn monumentale vormgeving en compositie. Millet speelde met zijn tekeningen een vernieuwende rol in de overgang van de Academische traditie naar de Franse avant-garde kunst.

Meer informatie

error: Alert: Content is protected !