RECENSIE: Moderne meesters uit de verzameling Reinhold De Wilde | Teylers Museum Haarlem

RECENSIE: Moderne meesters uit de verzameling Reinhold De Wilde | Teylers Museum Haarlem

In de verzameling Reinhold De Wilde bevindt zich werk van bekende moderne meesters als Jan Schoonhoven, Karel Appel, Roy Lichtenstein en Willem de Kooning. Werken van deze kunstenaars worden voor flinke bedragen geveild.

Struktuurreliëf R 62Jan Schoonhoven: 814.000 euro (2010)
Women, Children, Animals – Karel Appel: 815.000 euro (2002)
Sleeping GirlRoy Lichtenstein: 34,7 miljoen euro (2012)
Interchanged van Willem de Kooning: 300 miljoen dollar (2015)

300 miljoen dollar voor het schilderij van Willem de Kooning was toen het hoogste bedrag ooit betaald voor een schilderij.

De waarden van de tentoongestelde werken van de Reinhold De Wilde verzameling worden niet vermeld.

Minstens zo interessant als de kunstenaars in de collectie, zijn de verzamelaars van de collectie. De werken van de tentoonstelling komen uit de privéverzameling van grafisch kunstenaar Nono Reinhold en haar echtgenoot Edy de Wilde (overleden in 2005), een bijzonder echtpaar. Zij brachten hun carrière door in het hart van de kunstwereld.

Kunstenares Nono Reinhold vertrok op 22-jarige leeftijd naar Parijs en verwierf daar een plek in de kunstwereld. Tien jaar later reisde ze door naar Amerika waar ze o.a. Willem de Kooning ontmoette. Begin jaren zestig leerde ze in New York ook haar echtgenoot Edy de Wilde kennen.

Edy de Wilde was op 26-jarige leeftijd (van 1946 – 1963) al directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Hij had een voorkeur voor moderne kunst. Een beleid dat op veel weerstand stuitte. Zijn aankoop van Pablo Picasso’s ‘Femme en vert’ (1909) leidde tot veel rumoer, vooral vanwege het in 1954 ongehoord hoge aankoopbedrag van € 51,731 (114,000 gulden). Het conflict over zijn beleid bereikte een hoogtepunt toen de commissie het vertrouwen in de Wilde opzegde vanwege de ‘eenzijdige’ aankopen van moderne kunst.

Van 1963 – 1985 was hij directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit resulteerde in een verrijking van de collectie met de gezichtsbepalende Pop Art en series werken van onder anderen Willem de Kooning en Barnett Newman. Zij behoorden tot de honderden kunstenaars die tijdens zijn directoraat in het Stedelijk voor het voetlicht kwamen, en met wie De Wilde doorgaans ook een bijzondere warme band had.

Een groot deel van de werken uit hun verzameling Reinhold De Wilde kreeg het echtpaar van de kunstenaars zelf. De persoonlijke boodschappen op enkele werken getuigen hiervan, zoals op de houtskooltekening van Willem de Kooning (“To Nono with love, Bill”). Achter bijna alle werken zit een verhaal – van de reizen, de ontmoetingen en de vriendschappen die Reinhold en De Wilde meer dan veertig jaar lang met deze kunstenaars onderhielden.

De tentoonstelling Moderne meesters uit de verzameling Reinhold De Wilde is te zien t/m 8 maart 2020 in het Teylers Museum in Haarlem.

Meer informatie

error: Alert: Content is protected !