Museum Kranenburgh Bergen

Museum Kranenburgh heeft vorig jaar bijna 60.000 bezoekers verwelkomd. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Woordvoerster Angelika Bisseling spreekt van een ’geweldig jaar’. Het museum is gelegen in het kunstenaarsdorp Bergen. Begin deze eeuw kwamen de eerste kunstenaars naar Bergen. Sindsdien hebben veel kunstenaars in Bergen geleefd en gewerkt en staat het bekend als voormalige ‘kunstenaarskolonie‘. Tussen 1915 en 1925 ontstond hier zelfs de School van Bergen, een door het kubisme beïnvloede expressionistische stroming in de schilderkunst die zich kenmerkt door diepe donkere kleuren. Het museum beschikt over een collectie kunst waarin deze beroemde Bergense School de spil vormt.

Op de website van het museum staat vermeld dat parkeren bij het museum beperkt mogelijk is. Op de zaterdagmiddag van ons bezoek was de parkeerplaats van het museum en de nabijgelegen parkeerplaats vol. Parkeren is dan mogelijk iets verderop in de straat.

De museumwinkel bevindt zich in het museum. Daar tref je een breed aanbod aan boeken, schilderijen en beelden. Een greep uit de kunstenaars die je daar tegenkomt zijn: Pauline Bakker, Saskia Pfaeltzer en Dien Joerien Geertsma.

Het gebouw van Museum Kranenburgh is state-of-the-art. Het bestaat uit één bouwlaag, met een ondergronds gedeelte. De zaal voor tijdelijke exposities bevindt zich ondergronds, maar er is voldoende daglicht via de vide.

Op zaterdagmiddag is het een komen en gaan van bezoekers, maar binnen is het niet overvol. De tentoonstellingen zijn fraai opgezet. Een aanrader!

Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
1861 CR Bergen
www.kranenburgh.nl

6 thoughts on “Museum Kranenburgh Bergen

 1. **** (4)
  Mooie locatie.
  Expositie bevatte veel bloot.
  Vrij prijzig naar wat je te zien kreeg.
  Gelukkig hadden wij een Museumjaarkaart.

 2. Museum Kranenburgh is gedateerd: de ruimtes zijn niet echt sfeervol, het is oud en er is veel achterstallig onderhoud. Het museumcafé is klein en niet echt gezellig, maar de museumwinkel annex kunstuitleen is heel mooi. Buiten het hoofdgebouw bleek een buitenruimte/gebouw wat wij met ons gezelschap niet meer konden bezoeken en waar Bergense kunstenaars hangen…jammer, gemist. Aat Veldhoen kon ons niet bekoren (behalve één van ons, groep van 10)

 3. ***** (5)

  Museum is prachtig. Schitterende tuin, zeker in de zomer. Goedd tentoonstelling van vaak verschillende kunstenaars. Het doet eer aan deze kunstzinnige dorp Bergen NH.

 4. **** (4 sterren)
  Wat een fijn museum. Er zijn altijd interessante exposities en de vaste collectie is zeer de moeite waard!

 5. ***** (5 sterren)
  Simeon ten Holt – middag: interessante inleiding van Joke Hermsen over tijd ( Chronos vs Kairos). Daarna concert Ivo Jansen. Indrukwekkend, stevige uitvoering.

 6. **** (4 sterren)
  Met de prachtige vleugel is Museum Kranenburgh een pareltje onder de musea. De expositie van Aat Velthoen komt hier goed tot zijn recht en geeft een ontroerende kijk op Aat en de beminde intimi in zijn leven. Zeer charmante bediening in het restaurant, lunchen met smakelijke gerechtjes en zicht op de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !