RECENSIE: Rembrandthuis Amsterdam
Met Rembrandt hoef je geen medelijden te hebben. De man woonde riant. In het Rembrandthuis woonde en werkte de schilder van 1639 tot 1658. Rembrandt kocht het huis voor 13.000 gulden, in die tijd een enorm bedrag. In hetzelfde jaar waarin hij het huis kocht, kreeg hij ook de prestigieuze opdracht voor De Nachtwacht.
Voorhuys
Via de statige hal van het Voorhuys kwamen de bezoekers de woning van Rembrandt binnen. Aan de muren hingen schilderijen van Rembrandt zelf en andere meesters. Ze waren bedoeld voor de verkoop.
Voorhuys
Museum Het Rembrandthuis
Kantoor
Zijn administratie zal Rembrandt hebben bewaard in dit kamertje bij de trap:
Kantoor
Museum Het Rembrandthuis
Sijdelkamer
In de Sijdelkamer werden Rembrandts gasten ontvangen en dreef Rembrandt ook zijn kunsthandel. Rembrandt ontving zijn klanten met een glas wijn uit een marmeren koelvat. Eventuele logés konden blijven slapen in de bedstede, die in deze ruimte te zien is (achter de bruine deur).
Sijdelkamer
Foto: Museum Het Rembrandthuis
Keuken
In de Keuken van het huis was het vuur meestal aan, er werd gekookt en gegeten. De dienstmeid sliep in een bedstee in de keuken.
Keuken
Foto: Museum Het Rembrandthuis
Salon
De Salon was Rembrandt zijn slaap- en woonkamer. Aan de wanden van het hoge vertrek hingen schilderijen, waaronder bijbelse voorstellingen van Rembrandt en werken van kunstenaars die hem aan het hart lagen, zoals Pieter Lastman, Jan Lievens en Hercules Segers.
Salon
Foto: Museum Het Rembrandthuis
Drukpers
Op de foto hieronder zie je de drukpers van Rembrandt. Op vaste tijden worden hiermee demonstraties gegeven in het Rembrandthuis.
Drukpers
Museum Het Rembrandthuis
Prentenkabinet
In het Prentenkabinet van het Rembrandthuis zijn diverse prenten en etsplaten te bewonderen. De prent hieronder is is één van de beroemdste zelfportretten van Rembrandt. Hij presenteert zich hier als zelfbewuste kunstenaar. De ets is van 1639. Rembrandt is dan 33 jaar en koopt het huis dat nu bekend staat als het Rembrandthuis. De prent was bedoeld als pr-middel, die in oplage verscheen en een groter bereik had dan schilderijen. Dankzij de prenten wisten veel mensen hoe Rembrandt eruit zag. Ze maakten hem nog beroemder dan hij al was.
Zelfportret Rembrandt
Museum Het Rembrandthuis
Kunstcaemer
In de Kunstcaemer bewaarde Rembrandt zijn verzameling kunstvoorwerpen en rariteiten. Rembrandts ‘kunstboecken’ waren zijn kostbaarste bezit.
Kunstcaemer
Museum Het Rembrandthuis
Schildercaemer
De Schildercaemer, de grootste kamer van het huis, was Rembrandts atelier. In deze ruimte heeft hij tussen 1639 en 1658 zijn meesterwerken geschilderd. Medewerkers maakten Rembrandts verf en prepareerde zijn doeken.
Schildercaemer
Foto: Museum Het Rembrandthuis
Cleyne Schilderkamer
In de Cleyne Schilderkamer, een verdieping hoger, hadden Rembrandts leerlingen hun werkplek. De werkplek bood ruimte aan ongeveer 5 leerlingen.
Demonstraties verfbereiding
In het Rembrandthuis worden demonstraties verfbereiding gegeven.
Verhuizing van Rembrandt
Ondanks al zijn succes kwam Rembrandt in de financiële problemen. Tussen 1652 en 1656 ondernam Rembrandt verwoede pogingen om aan geld te komen om daarmee zijn hypotheek te voldoen. Hij slaagde daar niet in, waarop zijn faillissement volgde. In 1656 werden Rembrandts bezittingen geïnventariseerd en werd tot verkoop van zijn inboedel en collectie overgegaan. Het huis kwam in 1658 ter veiling en bracht ruim elfduizend gulden op. Rembrandt verhuisde naar een klein huurhuis op de Rozengracht, waar hij tot zijn dood in 1669 zou blijven wonen.
Zien?
Het Rembrandthuis is amusant en het bezoeken meer dan waard. Het neemt ongeveer 2 uur in beslag. Tijdens de audiotour leer je nog meer over Rembrandt. Parkeren is een uitdaging, aangezien het gelegen is in het drukke centrum van Amsterdam. Houdt de website van het museum in de gaten voor een overzicht van de wisselende tijdelijke tentoonstellingen.
Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
www.rembrandthuis.nl