RECENSIE: Teylers Museum Haarlem

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland, geopend in 1784. Het is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een rijke Haarlemmer. Hij vond het belangrijk om kennis over kunst en wetenschap onder de burgers te verspreiden. Bij zijn overlijden liet hij een fortuin na waarmee het museum is opgebouwd.

Recentelijk is in het museum een gedeelte van de nieuwe Netflix serie Ares opgenomen. In de trailer is het ronde balkon van de eerste verdieping te zien. 

De Ovale Zaal uit 1784 is het hart van het museum. Het authentieke interieur, met daarin de oorspronkelijke voorwerpen (o.a. boeken, instrumenten, stenen), is in al die tijd hetzelfde gebleven.  

De omloop van de centrale zaal, met boekenkasten, is niet open voor het museumpubliek. De begane grond wel. Daar werden vroeger experimenten uitgevoerd met de Grote Elektriseermachine. De invloed van elektrische lading op verschillende materialen, planten, dieren en zelfs mensen werd daarmee onderzocht. Kennelijk waren deze experimenten interessant genoeg, want de Franse keizer Napoleon bracht daarvoor speciaal een bezoek in 1811. De originele elektriseermachine staat tentoongesteld in Zaal 3.

De fossielenzalen zijn geopend in 1885 en ook daar lijkt weinig aan veranderd sinds die tijd. De informatieborden bestaan nog uit geschreven of getypte informatie. Hier ligt o.a. de eerste mammoetschedel gevonden in Nederland in 1820 tentoongesteld en een wereldberoemde oervogel.

Niet alleen was wetenschap belangrijk voor Teylers, ook kunst. Om het kunstklimaat te verbeteren en kunstenaars te helpen het niveau van de Gouden Eeuw weer te bereiken, kocht Teylers vanaf 1820 eigentijdse schilderkunst aan. Speciaal daarvoor werd in 1839 een schilderijzaal geopend, de eerste museumzaal voor eigentijdse kunst in Nederland:

Teylers Museum

De andere schilderijzaal werd in 1893 geopend en oogt als een Parijse salon. In beide zalen zijn diverse topstukken te zien van bekende schilders (Koekkoek, Israëls, De Tuin van Jacobus van Looy).

Het museum kocht in de loop der jaren ook duizenden tekeningen aan. Inmiddels heeft het een indrukwekkende verzameling tekeningen en prenten van o.a. Rembrandt, Rafaël, Claude Lorrain, Jean-Antoine Watteau, Michelangelo, maar ook Marlene Dumas, Hendrick Goltzius en Cornelis Troost. Het is in Nederland zelfs het enige museum dat 26 tekeningen van Michelangelo bezit.

Omdat de tekeningen en aquarellen uiterst gevoelig zijn voor de invloed van licht worden ze in dozen in het depot bewaard. In het museum kun je de dozen met facsimile’s (nauwkeurige reproducties) wel bekijken.

Teylers Museum
Enkele van de dozen met facsimile’s

Pieter Teyler was tijdens leven ook een verzamelaar. Hij verzamelde penningen. Penningen zijn kleine kunstwerken in metaal die worden gemaakt om speciale personen of gebeurtenissen te herdenken. Zijn collectie is te zien in de zaal voor penningen en munten. Het is de oudst bewaard gebleven particuliere penningverzameling in Nederland.

Faciliteiten

Het museum beschikt over de volgende faciliteiten: museumwinkel, museumcafé, audiotour, mindervaliden, groepen, bagage, honden en meer.

Overige

Parkeren is mogelijk in de nabijgelegen parkeergarage op ca. 2 minuten loopafstand.

Een bezoek aan het museum neemt ongeveer 2 uur in beslag. Je kunt het combineren met een dagje Haarlem, de winkelstad van Nederland.

Voor wie niet kan wachten en de collectie alvast wil bekijken, dat kan. Een groot gedeelte ervan staat online:

Instrumenten
Fossielen en mineralen
Kunst
Munten en penningen
Boeken

Zien?

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
www.teylersmuseum.nl

4 thoughts on “RECENSIE: Teylers Museum Haarlem

  1. Great museum to explore. Includes fossils and other experiments. Has a nice Rembrandt etchings on display.

  2. Als jochie van 8 bezocht ik met ‘papa” dit museum. Voor mij toen een walhalla, ik was op die leeftijd nét met hobby-natuurkunde begonnen en snapte nog maar amper wat daar stond. De zaal met “electrische proefneemingen” van het Teylers Museum in Haarlem was ongeveer nog steeds zoals ik me herinnerde. Hier staat o.a. de in 1897 nagemaakte vonkenzender die aantoonde dat radiografische telegrafie-overdracht over méér dan 50 meter mogelijk was! De vonken werden in de zwarte cilinder in een oliebad opgewekt. Daarnaast de ontvanger met papierrol voor de morsetekens. Onder de “piramide” condensatoren uit plm 1746. Alle experimenten, die ik als jonge knaap probeerde na te maken waren er! Drie uur lang tussen 5 vitrines het “feest der herkenning”. En er is véél meer .. Héérlijk. En dat na 60 jaar … met nog steeds natuurkundige hobby’s

  3. Wonderful “museum of a museum.” Excellent audio guides may be the best I have ever used.

  4. What a beautiful building and interesting things to see!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !