RECENSIE: Van Barbizon tot Bergen | Singer Laren

De tentoonstelling van Barbizon tot Bergen betreft een selectie schilderijen van landschapsschilders uit de collectie van het museum. Barbizon is een dorpje ten zuiden van Parijs. In de 19de eeuw vestigde een groep kunstschilders zich daar om te schilderen in de ongerepte natuur waarbij zij probeerde de schoonheid van het landschap zo goed mogelijk weer te geven. In Bergen vestigde zich eveneens een groep schilders. Deze groep zette zich af tegen de in hun ogen ‘brave’ impressionistische landschappen en schilderde op geheel eigen wijze. De tentoonstelling toont diverse doeken van landschapsschilders, ieder met een eigen stijl, tijd, en plaats.

De Fransman Julien Dupré is één van de schilders die naar Barbizon trok om in de buitenlucht het plattelandsleven te schilderen. Dupré ontwikkelde zich tot een voortreffelijke dierenschilder, zoals te zien is op dit zonnige paneeltje van twee liggende koeien.

Co Breman schilderde het landschap van Blaricum onder invloed van de toen nieuwste schilderkunst uit Parijs met gestippelde verftoetsen.

Elsa Berg verbleef in Bergen. Zij schilderde Het Oude Hof naar de stijl van de Bergense School. De gloedvolle kleuren en de gestileerde bomen aan weerszijden van het huis versterken de mystieke sfeer van de voorstelling.

Van Barbizon tot Bergen bevat uiteraard nog veel meer werken. Andere bekende kunstenaars in de tentoonstelling zijn, Claude Monet, Anton Mauve, Charles Daubigny, George Hendrik Breitner, Kees Maks, Henri Le Sindaner, Leo Gestel, Henri Le Fauconnier en Piet van Wijngaerdt.

Een bezoek aan deze tentoonstelling neemt ongeveer een uur in beslag, het museum combineert deze tentoonstelling met de overige actuele tentoonstellingen. Ontdek het zelf. Een aanrader!

De tentoonstelling ‘Van Barbizon tot Bergen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !