RECENSIE: Willem van Genk | Outsider Art Museum

Een tentoonstelling van Nederlands bekendste Outsider Art kunstenaar Willem van Genk. Klinkt gaaf, ‘Outsider Art! Toch even opzoeken wat het betekent… En we lezen, Outsider Art is werk van kunstenaars met psychische problemen. Juist. De moeder van Willem van Genk overleed kennelijk toen hij 4 jaar oud was en daarna vertoonde hij allerlei ernstige leer- en aanpassingsproblemen. Als we verder inlezen blijkt dat Willem van Genk wel beschikt over artistiek talent en tekort wordt gedaan door dit label. We weten nu niet precies wat we ervan moeten denken. Wat maakt het ook uit. Op naar de tentoonstelling.

Tentoonstelling

Het Outsider Art Museum bevindt zich in de Hermitage Amsterdam. Er zijn ‘all in tickets’ te koop waarmee men zowel de tentoonstellingen van de Hermitage als het Outsider Art Museum kunnen bezoeken.

De entree naar de tentoonstellingsruimte van het Outsider Art Museum is een donkere tunnel met daarin meerdere kleine televisieschermen waarop Willem van Genk te zien is.

Na het zien van ieder videofragmenten groeit de sympathie voor de kunstenaar. Willem lijkt zo’n kwade niet. Het is eerder een onhandig en bleu manneke.

De tentoonstelling is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld. Van Genk bouwt zijn eigen wereld, met gebruik van plattegronden en foto’s die hij uit reisgidsen, brochures en tijdschriften knipt. Hij raakt daarbij geobsedeerd door treinen, trams en metro’s

In de gedetailleerde werken van Van Genk kun je eindeloos blijven ontdekken. De tentoonstelling is ontzettend leuk in elkaar gezet. In de aankondiging van de tentoonstelling staat “De bekende Vlaamse modeontwerper Walter Van Beirendonck is de vormgever van WOEST.” Complimenten aan Walter!

Hoofdfoto: WOEST: Station Berlin Ost

De tentoonstelling Willem van Genk – WOEST is nog te zien t/m 3 januari 2021.

3 thoughts on “RECENSIE: Willem van Genk | Outsider Art Museum

  1. Klein, maar fijn. Neem het mee tijdens je bezoek aan de Hermitage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !