Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)

Rembrandt van Rijn is een man met een track record. Wat zeg ik? Rembrandt is een legende! Hij is de beroemdste schilder van de Gouden Eeuw. Klikken en lezen dus, want deze naam MOET je kennen.

Eerst een korte biografie

Op 16-jarige leeftijd ging Rembrandt in de leer bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburgh. Dat beviel, want hij besloot schilder te worden. Na twee jaar zeuren bij pa en ma Van Rijn mocht hij op 18-jarige leeftijd in de leer bij de bekende historieschilder Pieter Lastman. Daar leerde hij medeleerling Jan Lievens kennen en de twee werden vrienden. Op 19-jarige leeftijd opende Rembrandt en Jan Lievens een atelier in Leiden en namen ze hun eerste leerlingen in dienst.

En zo begon het.

Maar, Rembrandt wilde meer. Op zijn 24ste kocht hij zich voor 1000 gulden in bij de kunsthandel van de zeer gerespecteerde Hendrick Uylenburgh in Amsterdam. Een tactisch slimme zet, want kort daarna kreeg hij de grote opdracht om een anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp te schilderen. Iedereen was diep onder de indruk van het werk. Rembrandt werd toegelaten tot het prestigieuze Sint-Lukas schildersgilde van Amsterdam en kreeg de bijbehorende titel van meester-schilder. Vanaf dat moment stonden de leerlingen bij Rembrandt in de rij en stroomde de opdrachten binnen. Hij trouwde met het nichtje van zijn compagnon Saskia Uylenburgh. In het monumentale pand in het hart van Amsterdam, dat nu Het Rembrandthuis is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. In hetzelfde jaar waarin hij het huis kocht, kreeg hij ook de prestigieuze opdracht voor De Nachtwacht. Tot groot verdriet overleed Saskia een maand voor de aflevering van De Nachtwacht, vermoedelijk aan de gevolgen van tuberculose. Sommige critici vinden de schilderijen van Rembrandt na deze periode donkerder. Ook gaf Rembrandt steeds minder gehoor aan de wensen van zijn opdrachtgevers. Om financiële redenen moest hij uiteindelijk het huis verkopen.

Rembrandts roem

Al op jonge leeftijd had Rembrandt veel succes als schilder. Hij was vooral gevierd als portrettist en verdiende er een dik belegde boterham mee, maar de reden dat zijn naam in heel Europe verspreid raakte kwam door de vele etsen die hij maakte. Jan Lievens had hem de kunst van het etsen geleerd. In tegenstelling tot een schilderij was een ets zeer snel gemaakt en Rembrandt maakte er zo’n 290 die tot aan Italië toe werden verspreid. Naast talent had Rembrandt dus ook zakelijk een goed inzicht.

Online

Bekijk het geboortehuis van Rembrandt virtueel. Klik hier

Bekijk het Rembrandthuis van binnen middels de 360 tour. Klik hier.

Zien?

Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
www.rembrandthuis.nl

Paula

Paula

Ik ben Paula. Kunst is voor mij een hobby. "Een hobby die het korte leven de moeite waard maakt.” Leuk als je mij volgt.

3 thoughts on “Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !