Rijksakademie van beeldende kunsten

Rijksakademie van beeldende kunsten

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een hogere kunstopleiding in Amsterdam. Ze vormt een internationaal platform voor startende kunstenaars, en biedt een residency programma van twee jaar voor ongeveer 50 (inter)nationale kunstenaars.

Geschiedenis

De Rijksakademie werd opgericht in 1870 door koning Willem III en was de opvolger van de Koninklijke Akademie (1820-1870), de Stads Teekenacademie (1718-1820) en de Konstkamer (17e eeuw).

In het verleden waren kunstenaars als Jan Toorop, Hendrik Petrus Berlage, George Hendrik Breitner, Willem Wiegmans, Piet Mondriaan, Constant Nieuwenhuijs, Karel Appel, Corneille, Ger Lataster, Willem Hofhuizen, Jaap Min en anderen verbonden aan de Rijksakademie.

In de twintigste eeuw werd Rijksacademie nog met een ‘c’ geschreven en was zij gevestigd in een statig, in 1874 door stadsarchitect Bastiaan de Greef ontworpen gebouw op Stadhouderskade 86. De opleiding had een academische status, vergelijkbaar met het universitair niveau.

Sinds de jaren 1980 is het schoolse model van werken losgelaten en kreeg de Rijksakademie de vorm van een ‘artist residency’; lesprogramma’s zijn losgelaten, klaslokalen omgebouwd tot ateliers en leraren vervangen door ervaren kunstenaars (advisors) die individuele atelierbezoeken bij de residents afleggen. Het instituut kreeg de ondertitel Instituut voor Praktijkstudie en werd een postdoctorale opleiding. Sinds eind 1999 is de Rijksakademie verzelfstandigd; de Stichting Rijksakademie wordt gefinancierd door de sectie Cultuur van het Ministerie van OCW en door andere overheden, bedrijven en fondsen.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Rijksakademie van beeldende kunst. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website Rijksakademie van beeldende kunst

error: Alert: Content is protected !