Rineke Dijkstra

R.i.n.e.k.e. D.i.j.k.s.t.r.a. is de belangrijkste kunstenares op het gebied van portretfotografie en ze is w.e.r.e.l.d.b.e.r.o.e.m.d.! Als eerste Nederlandse fotografe kreeg ze in 2017 de Hasselblad Award. Dat is de belangrijkste fotografieprijs t.e.r. w.e.r.e.l.d.!

Waanzinnig!

En nu kent ‘heel Nederland’ Rineke Dijkstra.

Toch?

Of, not?

Het is niet verwonderlijk als je haar naam nu voor het eerst hoort. Rineke Dijkstra houdt namelijk niet zo van de publiciteit. Ook houdt ze er niet van om zelf gefotografeerd te worden. De wereldberoemde fotografe is, zeg maar gerust, een beetje cameraschuw.

Toch is er een portretfoto van haar uit 1991 (zie onder).

En het grappige is, dat juist deze foto de start van haar carrière betekende. Het bracht haar namelijk op het idee om levensgrote kleurenfoto’s van jonge tieners in badpakken te maken. Een briljant idee! Want met deze serie genaamd strandportretten brak ze internationaal door. In 1999 kreeg ze hiervoor de Citigroup Photography award.

View this post on Instagram

#rinekedijkstra

A post shared by a_r_c_h_i_v_i_s_t (@a_r_c_h_i_v_i_s_t) on

Daarna volgden tal van series, waarin kinderen, pubers en adolescenten de hoofdrol spelen. En uiteraard ook tal van prijzen.

R.i.n.e.k.e. D.i.j.k.s.t.r.a. deze naam moet je dus o.n.t.h.o.u.d.e.n.!

Zien?

Rineke Dijkstra woont en werkt in Amsterdam. Haar zelfportret is in bezit van Voorlinden Museum.

Voorlinden Museum
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
www.voorlinden.nl

Jan

Jan

Ik ben Jan en ik geloof heilig dat het belangrijk is om cultuur door te geven aan de volgende generaties. Leuk als je me volgt!

One thought on “Rineke Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !