Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar is het gemeentelijk museum van Alkmaar dat tot doel heeft de (kunst)geschiedenis en het culturele erfgoed van de Noord-Hollandse stad Alkmaar te bewaren en te presenteren. Het museum is geopend in 1875 en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. De drijvende kracht achter de oprichting van het museum was Cornelis Bruinvis.

Het museum is gevestigd in het centrum van Alkmaar aan het Canadaplein, dat wel ‘het cultuurplein’ wordt genoemd, tegenover de Grote of Sint-Laurenskerk. Het museum is in 2012-2014 geheel gemoderniseerd.

Van 1968 tot 2000 was het museum gevestigd in het oude schuttersgildehuis De Nieuwe Doelen aan de Doelenstraat. Daarvoor was het museum gevestigd aan de Breedstraat, waar speciaal voor dat doel in 1873 het eerste Alkmaarse museum werd gebouwd.

Collectie

Het museum heeft in de collectie historisch materiaal van de regio Alkmaar, een fotocollectie van Alkmaar, een collectie schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw en een collectie moderne kunst.

De oude schilderkunst is vertegenwoordigd met schilders als: Caesar van Everdingen, Cornelis Buys II, Claes Jacobszn van der Heck, Willem van de Velde II, Pieter Jansz. Saenredam, Maarten van Heemskerck, Willem Gillesz Kool(en), Aert Pietersz (of Arent), Jan de Baen, Jan Maurits Quinckhard e.a. In januari 2017 kocht het museum voor 1 miljoen euro het Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het Noorden, olieverf op paneel (1644) van Salomon van Ruysdael, van een Amerikaanse particulier.

De collectie moderne schilderkunst omvat werken van vertegenwoordigers van de Bergense School, het expressionisme, het luminisme en het kubisme. Er is werk te zien van schilders als: Else Berg, Arnout Colnot, Johannes Graadt van Roggen, Charley Toorop, Dirk Filarski, Frans Huysmans, Gerrit van Blaaderen, Henri Le Fauconnier, Jan Sluijters, Leo Gestel, Matthieu Wiegman, Piet Mondriaan (één schets), Piet Wiegman.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Stedelijk Museum Alkmaar. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Stedelijk Museum Alkmaar

Contact
Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar

Alles over Stedelijk Museum Alkmaar

Lees hier de recensie van RK&C

error: Alert: Content is protected !