Steve McQueen

Steve McQueen

Steve McQueen (Londen, 9 oktober 1969) is een Brits kunstenaar en filmregisseur.

McQueen studeerde beeldende kunst aan Chelsea College of Art and Design, Goldsmiths College en kort aan het Tisch School of the Arts. Vanaf 1993 maakte hij diverse korte films die vaak geprojecteerd werden in galeries. In 2008 schreef en regisseerde McQueen zijn eerste lange speelfilm, Hunger, hij won hiervoor onder andere de Caméra d’Or in Cannes. Zijn volgende film, Shame, kwam in 2011 uit en werd eveneens goed ontvangen.

In 2013 regisseerde McQueen het slavenepos 12 Years a Slave dat zeer goed werd ontvangen en genomineerd voor negen Oscars. In de categorieën beste film en beste regisseur werd McQueen reeds vroeg als favoriet genoemd. Uiteindelijk wint McQueen de Oscar voor beste film, samen met de andere producenten waaronder acteur Brad Pitt.

In 2018 regisseerde hij Widows, een heistfilm over weduwen van misdadigers met schulden.

Ook als beeldend kunstenaar is Steve McQueen succesvol, zo was zijn expositie Speaking in Tongues in 2003 in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris te zien. Het Stedelijk Museum (Amsterdam) kocht in 2014 twee werken van McQueen. Ook Museum De Pont heeft werk van McQueen in zijn collectie opgenomen. In 2016 is de Johannes Vermeerprijs aan hem toegekend.

Privéleven

Steve McQueen leeft samen met de Nederlandse cultuurcritica Bianca Stigter en heeft met haar een zoon en dochter. McQueen verdeelt zijn tijd over zijn woning in Londen en die in Amsterdam.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Steve McQueen. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Ceintuurbaan 306
11072 GL Amsterdam

Alles over Steve McQueen

error: Alert: Content is protected !