Stilleven met vergulde bokaal (1635) – Willem Claesz. Heda

Stilleven met vergulde bokaal (1635) – Willem Claesz. Heda

Willem Heda is de meester van de reflecties. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de tinnen kan op dit schilderij. In de bolle buik weerspiegelt het servet, in de voet weerkaatst het omgevallen glas en in de hals schittert het gouden trofee die ernaast staat. En dan hebben we het nog niet eens over de zilveren schaal of de tinnen borden.

Er waren weinig kunstenaars die zo mooi de doffe glans van tin konden schilderen. Heda’s stilleven lijkt vanzelfsprekend met dat rommelige servet, maar is geraffineerd langs een diagonale lijn gecomponeerd. Door de manier waarop de verschillende voorwerpen achter elkaar staan, ontstaat er diepte. En natuurlijk gebruikte Heda daarvoor ook de klassieke trucs die vaak op zulke stillevens terugkeren: een bordje op de tafelrand en een kronkelende citroenschil.

De gedempte kleuren en de grote variatie aan grijstinten geven dit doek een sobere uitstraling, maar de voorwerpen zijn dat allerminst. Van de bokaal tot en met het zout en peper, allemaal peperduur.

Online

Je kunt het schilderij van dichtbij bekijken, in augmented reality en in streetview hier op Google Arts & Culture.

Video van het schilderij

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld en bron: Stilleven met vergulde bokaal (1635) – Willem Claesz. Heda, Rijksmuseum

error: Alert: Content is protected !