Titus als monnik (1660) – Rembrandt van Rijn

Read Time:1 Minute, 47 Second

Rembrandt portretteert zijn 19-jarige zoon Titus als franciscaner monnik. De regels van die orde schrijven een leven in armoede en deemoed voor. Daarbij passen het grove kleed en de in zichzelf gekeerde uitdrukking. Het schilderij komt uit de late periode van de schilder. In deze periode, tot aan zijn dood in 1669, maakte hij een groot aantal van zijn beste werken.

Herkomst

Het werk bevond zich eind 18e eeuw mogelijk in Parijs. Hier werd op 8 maart 1780 een ‘Capucin vu à mi-corps’ (halffiguur van een kapucijner monnik) en op 1 februari 1786 op de verkoping van de collectie van Charles-Paul-Jean-Baptiste de Bourgevin Vialart de Saint-Morys een ‘Religieux représenté à mi corps & en méditation’ (halffiguur van een geestelijke in gebed) van Rembrandt geveild. Of het hier om Titus als monnik gaat is niet duidelijk.

In 1800 wordt het werk vermeld in de catalogus van de verzameling van Alexander Sergejevitsj Stroganov in Sint-Petersburg. Het bleef in het bezit van de familie Stroganov tot de Russische Revolutie in 1917. Dat jaar werd de verzameling van Sergej Aleksandrovitsj Stroganov door de bolsjewieken in beslag genomen. Vervolgens werd het overgebracht naar het huidige Poesjkinmuseum in Moskou, een van de staatsmusea van Rusland. Op 10 juli 1933 werd het schilderij in het geheim door de regering van de Sovjet-Unie via kunsthandel Colnaghi & Co. verkocht aan het Rijksmuseum Amsterdam samen met het schilderij De verloochening van Petrus. Deze aankoop kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt.

Online

Je kunt het schilderij van dichtbij bekijken en in streetview hier op Google Arts & Culture.

Video van het schilderij

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Rijksmuseum
Museumplein 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld en bron: Titus als monnik (1660) – Rembrandt van Rijn, Rijksmuseum. Licentie tekst CC-BY-CA 3.0 Wikipedia Titus in habijt.

Wendy

Over de schrijver

Wendy

Ik ben Wendy. Kunst & Cultuur is mijn hobby. Ik bezoek veel musea, galerieën en kunstenaars. Leuk als je mij volgt!

Average Rating

5 Star
100%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Titus als monnik (1660) – Rembrandt van Rijn

  1. Dit vind ik zo’n intrigerend schilderij. Misschien is dit wel het mooiste schilderij van Rembrandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close
error: Alert: Content is protected !