Tjalf Sparnaay

Tjalf Sparnaay

Tjalf Sparnaay (Haarlem, 1954) is een Nederlandse kunstenaar. Hij is een autodidact. In 2015 organiseerde Museum De Fundatie een expositie met 50 van zijn Hyperrealistische schilderijen.

Biografie

Sparnaay werd geboren in Haarlem, waar hij met zijn ouders woonde in de Delftlaan en in de Planetenlaan. Het gezin verhuisde in 1959 naar Rotterdam.

Sparnaay volgde in eerste instantie een opleiding voor sportleraar, maar leerde zichzelf schilderen en fotograferen vanaf ongeveer 1980. In de beginperiode als kunstenaar maaktij hij ansichtkaarten om geld te verdienen.

Tjalf Sparnaay heeft onder meer in Drenthe gewoond, maar woonde en werkte in 2015 in Hilversum. Hij vindt zichzelf zowel kunstenaar als zakenman en zijn beste vriend heette Henk Gruda.

Werk

Sparnaay heeft zich laten insiperen door de Nederlandse surrealistisch schilder Carel Willink. Zijn voorbeelden in de stijl van het foto-realisme zijn Ralph Goings, Charles Belland en Richard Estes.

De olieverfschilderijen van Sparnaay hebben alledaagse voorwerpen als onderwerp. Zo schilderde hij een ontbijt, een platgetrapt Coca-Cola blikje, een gebakken ei, een half opgegeten boterham, cheeseburgers en desserts, een zak friet met mayonnaise, een rauwe haring met een vlaggetje, en een bos tulpen in cellophaan. Zijn schilderijen verwijzen naar de traditie van het stilleven uit de 17e eeuw, maar zijn opgeblazen tot megaafmetingen, waarbij foto-realistische technieken gebruikt.

Zijn grootste schilderij uit 2014 draagt de titel FoodScape en heeft afmetingen 120 × 300 cm.

Sparnaay haalt de alledaagse voorwerpen uit hun context en vergroot ze zover dat de kijker de kleinste details kan zien.

De stijl van Sparnaay wordt megarealisme genoemd en kan worden gerekend tot het hyperrealisme.

Sparnaay exposeerde zijn werk in Nederland, de Verenigde Staten en in Engeland. Zijn werk wordt getoond en verkocht door kunsthandelaren in drie landen, Bernarducci Meisel Gallery in New York, voorheen door PlusOne Gallery in London, en bij Mark Peet Visser Gallery in Nederland.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Tjalf Sparnaay. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
gallery@tjalfsparnaay.nl
tjalfsparnaay.nl

Alles over Tjalf Sparnaay

error: Alert: Content is protected !