Tuin te Arles (1888) – Vincent van Gogh

Tuin te Arles (1888) – Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890) ontdekt de kracht van kleur in Frankrijk. In 1886 vertrekt hij naar Parijs, waar hij kennismaakt met de nieuwste werken van impressionist Claude Monet (1840-1926), en neo-impressionisten Georges Seurat (1859-1891) en Paul Signac (1863-1935). Het contrast met de Nederlandse schilderkunst van dat moment is groot. Toch vindt Van Goghs ware kleurbevrijding niet plaats in de bruisende hoofdstad maar in het zuidelijk gelegen Arles. Daar inspireert het zonovergoten landschap hem tot zijn bekendste meesterwerken.

Online

Je kunt het schilderij van dichtbij bekijken, in augmented reality en in streetview hier op Google Arts & Culture.

Video van het schilderij

Conservator Frouke van Dijke mist het museum enorm, maar vandaag mocht ze alweer voor de derde keer de zalen in om jullie virtueel rond te leiden. Deze keer is het geen grote tour langs vele verschillende werken, maar staat ze juist uitgebreid stil bij twee topstukken uit onze collectie: ‘Tuin te Arles’ van Vincent van Gogh en ‘Cassis. Cap Lombard, Opus 196’ van zijn tijdgenoot en vriend Paul Signac. Twee prachtige zomerbeelden die veel met elkaar te maken hebben.

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
www.kunstmuseum.nl

Hoofdbeeld en bron: Tuin te Arles (1888) – Vincent van Gogh, Kunstmuseum Den Haag.

error: Alert: Content is protected !