Van Gogh gestolen uit Singer Laren

Van Gogh gestolen uit Singer Laren

Spanning en sensatie in kunstland. In de nacht van zondag op maandag werd een schilderij van Van Gogh ontvreemd uit het museum Singer Laren. Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884), dat Singer Laren tijdelijk in bruikleen had van het Groninger Museum. Het toeval treft dat de datum van de diefstal van het schilderij samenvalt met de geboortedag van Vincent van Gogh, die op 30 maart 1853 werd geboren.

Nu zullen sommige van jullie je afvragen: ‘Waarom steelt iemand een schilderij? Kun je een schilderij dat geregistreerd staat als gestolen ooit nog verkopen?’. Het antwoord daarop is: ja, je kunt het nog verkopen. Ik zal het uitleggen:

Hoogstwaarschijnlijk is het schilderij verzekert. Na de diefstal wordt de verzekeringsmaatschappij ingelicht. Uiteraard stelt men eerst alles in het werk om het schilderij terug te vinden. Lukt dat echter niet, dan is het museum een zeer waardevol en onvervangbaar stuk erfgoed kwijt en de verzekeringsmaatschappij dient een flink bedrag uit te keren. Dat is het meest onwenselijke scenario voor beide partijen. Dat weten de dieven ook. Dus, via een tussenpersoon, meestal is dat kunstdetective Arthur Brand, treden de dieven naar voren om een bemiddeling op te starten.

Treden de dieven niet naar voren, dan verdwijnt het schilderij waarschijnlijk voor minimaal 20 jaar uit het zicht. In Nederland is namelijk een wet van toepassing die het mogelijk maakt om na het verstrijken van 20 jaar de “eigenaar” van een gestolen goed te worden. Na deze 20 jaar kan men het schilderij dus weer verkopen.

error: Alert: Content is protected !