Vergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij (1633) – Frans Hals

Vergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij (1633) – Frans Hals

De officieren én onderofficieren van de Cluveniersschutterij zijn in vergadering bijeen gekomen in de buitenlucht. Vooraan staan de hoogsten in rang: de kolonel, kapiteins en luitenants en achterin staan de sergeanten. Het is de eerste keer dat Frans Hals ook deze onderofficieren portretteerde. Links in de groep zit kolonel Claesz van Loo (1), omringd door schutters. Rechts, staat kapitein Andries van Hoorn (4). Hij is minder majestueus afgebeeld, maar wordt ook omringd door schutters. De twee groepen in de compositie worden verbonden door luitenant Jacob Buttinga (5) midden voor de tafel. Hij hoort bij de groep links, maar kijkt naar de groep rechts. Oorspronkelijk moet het schilderij veel kleuriger geweest zijn. Dat is vooral te zien aan de bomen op de achtergrond, in de loop der eeuwen zijn ze bruin verkleurd.

Video

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
www.franshalsmuseum.nl

Hoofdbeeld en bron: Vergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij (1633) – Frans Hals, Frans Hals Museum.

error: Alert: Content is protected !