Willem de Kooning (1904 – 1997)

Willem de Kooning (1904 – 1997)

Willem de Kooning is een van de belangrijkste namen uit de moderne kunstgeschiedenis van vorige eeuw. Zijn schilderij Interchange werd in 2015 verkocht voor het astronomische bedrag van 300 miljoen dollar en verbrak daarmee het record van hoogste prijs ooit betaald voor een schilderij. Big business dus, die Nederlandse kunstenaars!

De Kooning werd in 1904 geboren in Nederland en verhuisde op 22-jarige leeftijd voorgoed naar Amerika. Over zijn motieven voor verhuizen was hij duidelijk: “To become a commercial artist, make a lot of money, play a lot of tennis, and find those long-legged American girls”. In Amerika ontwikkelde hij zich als kunstenaar, maar van een echte doorbraak was lange tijd geen sprake. Hij leefde het typische kunstenaarsleven, vol affaires, alcohol en armoede. Een bekende uitspraak van hem was: “I am not poor. I am broke!“. Na vele jaren van armoede, maakte hij pas op 49-jarige leeftijd een internationale doorbraak met zijn reeks ‘Woman’, zes groteske vrouwen op gigantische doeken. Het Museum of Modern Art kocht Woman I en schreef daarover: “De commissie vond het beeld behoorlijk beangstigend, maar vond ook dat het een intense vitaliteit had en hield van de kwaliteit van de kleur”.

De kunst van De Kooning is inmiddels onbetaalbaar geworden. Zijn “Pink Lady” werd in 1987 verkocht voor 3,6 miljoen dollar, Woman III in 2006 voor 137,5 miljoen dollar en Untitled XXV in 2016 voor 61,5 miljoen Euro.

De Kooning overleed in 1997 op 92-jarige leeftijd.

Zien?

Het Stedelijk Museum Amsterdam is in het bezit van enkele werken van Willem de Kooning.

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
www.stedelijk.nl

Hoofdbeeld: Uitreiking van de Talensprijs 1968 aan Willem de Kooning 19 september 1968 – Nationaal Archief – Jac. de Nijs

error: Alert: Content is protected !