Verfmolen De Kat & De Zaanse Schans

Je bent hier dus je wilt ook vast iets leren. Voor de beginnende kunst en cultuur liefhebber, maken we daarom een klein sprongetje terug in de tijd.

Als je naar een schilderij in het museum kijkt, sta je er niet bij stil dat de verf van vroeger anders is dan de verf van nu. Verf uit een tube bestaat pas sinds 1845. Vóór die tijd moesten kunstenaars zelf hun verf vermalen en mengen. Voor het verkrijgen van kleuren gebruikte ze allerlei gekke ingrediënten. Geel werd verkregen uit urine van koeien, purper uit het vermalen van purperslakken, sepia uit inkt van inktvissen, echt waar! Tot de achttiende eeuw waren er slechts achttien pigmenten. Rembrandt van Rijn (1606-1669) gebruikte er hiervan ongeveer 12 voor zijn schilderijen.

Leuk om te weten, dacht ik. Bij deze. Enfin.

Nu terug naar de molen en de Zaanse Schans.

Verfmolen De Kat is de enige werkende verfmolen in de wereld. Bij een goede maalwind kun je daar dagelijks aanschouwen hoe verfstoffen worden gemalen. Interessant!

Er is op de Zaanse Schans nog veel meer te beleven, maar dat moet je zelf maar even bekijken.

Via een linkje: De Zaanse Schans website

Of bekijk het promo filmpje:

De Zaanse Schans is opgenomen in de Lonely Planet, dat betekent dat er zomers busladingen vol toeristen naartoe komen. Wil je niet geplet worden door Chinezen, ontwijk voor je bezoek dan liever de zomermaanden en ga in de herfst of de winter.

Via dit linkje kun je de Zaanse Schans ook live volgen.

Zien?

Molen De Kat
Kalverringdijk 29
1509BT Zaandam
www.verfmolendekat.com

2 thoughts on “Verfmolen De Kat & De Zaanse Schans

  1. Zeer interessante molen met alle nodige informatie! Zeker een must-see aangezien het de laatste verfmolen van de hele wereld is!

  2. Ik raakte in een (snoepjes) winkel voor kunstenaars aan de praat met iemand die alles over pigment en zelf verf maken wist. Wat gaaf als iemand daar zoveel over kan vertellen! Ik complimenteerde haar over haar kennis en zij zei; als je echt op zoek bent naar alle fijne kneepjes van dat vak dan moet je naar Verfmolen de kat🐱

    Thuis ben ik direct op hun site gaan kijken en ik heb geboekt! Hoppa, lekker doen!!!
    Hoe gaaf is het als straks kunstwerken helemaal zelf zijn gemaakt. Dus niet verf uit een potje en papier uit een papier 📝 winkel maar alles zelf creëren. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Helemaal niet op het gebied van materialen!
    Ik kan nu al niet wachten om te gaan! Keep you posted 🎨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !