Zaanse Schans

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers: in 2016 waren er 1,8 miljoen, in 2017, 2,2 miljoen. Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

Zaanse Schans

Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidingsplan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.

De buurt is in 1961 vernoemd naar de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om de Spaanse troepen tegen te houden.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Zaanse Schans. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Zaanse Schans

Alles over Zaanse Schans

Review

Busladingen vol toeristen komen naar de Zaanse Schans. Het is dan ook aardig druk op die krappe dijk. Om de molens te betreden wordt er entreegeld gevraagd (variërend van 3,50 – 5 euro). Het bijbehorende museum is erg leuk, een aanrader!

Jullie reviews please 👇

error: Alert: Content is protected !