Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers: in 2016 waren er 1,8 miljoen, in 2017, 2,2 miljoen. Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

Zaanse Schans

Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidingsplan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.

De buurt is in 1961 vernoemd naar de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om de Spaanse troepen tegen te houden.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Zaanse Schans. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Zaanse Schans

Alles over Zaanse Schans

Review

Busladingen vol toeristen komen naar de Zaanse Schans. Het is dan ook aardig druk op die krappe dijk. Om de molens te betreden wordt er entreegeld gevraagd (variërend van 3,50 – 5 euro). Het bijbehorende museum is erg leuk, een aanrader!

Jullie reviews please 👇

2 thoughts on “Zaanse Schans

  1. Waarschuwing: Totaal ongeschikt voor mensen met een handicap of mobiele beperking! Stinkende rondvaartboten waar je door de kapiteins als haringen in een ton ingepropt wordt… het heeft meer weg van veevervoer!!! Het resultaat is dan ook dat mensen kwaad op elkaar worden omdat ze veel te dicht op elkaar zitten! Ik begrijp niet dat men dit pikt want je betaald toch een behoorlijk bedrag voor de entree! En terwijl je in die stinkende boot de lunch die klaarstaat moet opeten! Zodra de mensen zitten, vallen ze aan en vreten ze zich gauw vol. Het lijken verdomme wel beesten die een week lang geen eten gehad hebben! Absurd veel Amsterdam promotie die daar helemaal niet thuis hoort! Amper de tijd om de houtzaagmolen te bekijken want het filmpje duurt al 10 minuten. De Zaanse Schans is beslist de moeite waard maar op de manier waarop dit zo duur mogelijk verkocht wordt aan de hele wereld is gewoonweg schandalig!!! Bah, wat jammer!

  2. ***** (5 sterren)
    Helemaal prima hier!
    Mooiste punt om de Zaanse Schans te zien is vanaf de hoge brug over de Zaan, zo kwam ik ook aan vanaf het station. Druk met toeristen (Chinezen), maar ook ontzettend knus en Oud-Hollands in een notendop. Leuk om langs de molens langs de Zaan te lopen, maar zeker ook het dorp aan het begin te bekijken met klompenmuseum, diverse winkels, groot pannenkoekenrestaurant enz. Mooie doorkijkjes hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !